ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

Εχθές στην Θεσσαλονίκη ήταν η μέρα υπερηφάνειας, και αναφέρομαι στο 6ο Thessaloniki Pride, όπου βρέθηκα και εγώ, και φεύγοντας η αλήθεια είναι ότι ήμουν κάπως αναποφάσιστος για το τι ένιωσα εκείνες τις δύο περίπου ώρες. Όμως πήρα ένα μάθημα, το οποίο θα μοιραστώ μαζί σας στις επόμενες γραμμές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

IMG_0810

Έφτασα λίγο νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα της παρέλασης για να μπορέσω να μιλήσω με τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες αλλά και τα άτομα που ακολούθησαν την παρέλαση. Το πρώτο άρμα που συνάντησα ήταν αυτό με πανό checkpoint, και όπως μου είπε ο Άλκης, το checkpoint πρόκειται για μία δομή του Συλλόγου Ασθενών Οροθετικών Ελλάδος, «Θετική Φωνή», που παρέχει ενημέρωση για την πρόληψη, στήριξη και δωρεάν εξετάσεις σε όλους. Όπως μου είπε, θεωρούν πολύ σημαντική την συμμετοχή τους εκεί, γιατί τους μαθαίνει ο κόσμος και τους δίνεται η ευκαιρία για καλύτερη ενημέρωση. Στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό που γίνοται προσπάθειες να σπάσουν ορισμένα ταμπού, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα για θέματα, που στο κάτω κάτω μας απασχολούν όλους, ανεξάρητα από τον σεξουαλικό προσανοτολισμό.

IMG_0789

Συνέχισα παραπέρα και ο Θοδωρής, ένας από τους διοργανωτές τόνισε πως η μεγαλύτερη δυσκολία κάθε χρόνο είναι το οικονομικό αλλά υπάρχουν άτομα που βοηθούν και στηρίζουν ώστε να πραγματοποιείται το thessaloniki pride.
Και εκεί στάθηκα λίγο και σκέφτηκα, πως μπορεί μία παρέλαση στην οποία συμβαίνουν διάφορα πράγματα, που μπορεί είτε να μας αρέσουν είτε να μας προσβάλουν, να βοηθήσει κάποιον. Την απάντηση μου δεν άργησα να την πάρω.

IMG_0795

Άρχισα να μιλάω με άτομα διαφόρων ηλικιών και μου έλεγαν ότι μέσω της παρέλασης αποκτούν φώνη, συνηθίζει το μάτι στο διαφορετικό και ότι η κοινωνία αρχίζει να αποδέχεται την υπάρξη τους. Και για να πω την αλήθεια όλα αυτά τα είχα ξανακούσει και δεν μου έκαναν εντύπωση. Εκείνη την στιγμή, είδα δύο κοπέλες να κάθονται λίγο παραπέρα και να συζητούν. Όταν πλησίασα για να κάνω τις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου ξαφνικά σταμάτησαν. Δεν ξέρω αν αρχικά ντράπηκαν ή ένιωσαν περίεργα, δέχθηκαν να μου μιλήσουν. Μου είπαν ότι έρχονται γιατί νιώθουν μέρος ενός συνόλου και δεν αισθάνονται στο περιθώριο. Τις ευχαρίστησα για το χρόνο τους και στάθηκα λίγο πιο πέρα και σκέφτηκα… ναι ρε φίλε, αν είναι μέσω αυτής της παρέλασης, άτομα καταπιεσμένα που νιώθουν στο περιθώριο να νιώθουν όμορφα για δύο ώρες αξίζει να παλέψουμε όλοι. Όχι μόνο για το σεξουαλικό προσανοτολισμό αλλά για την ελευθερία, την ισότητα και για να υπάρχουν χαμογελαστοί νέοι που ζουν την ζωή τους έξω στους δρόμους, στα πάρκα και στα καφέ και όχι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

ΣΟΥΚΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s