το κυνηγι του γλυκου θησαυρου

025.JPGΗ μελισσοκομία μας γνωρίζει έναν φανταστικό κόσμο δημιουργίας προϊόντων μέλισσας, από μία μητριαρχική κοινωνία, όπου η «Βασίλισσα» η μητέρα όλων των μελισσών-που γι’ αυτόν τον λόγο συχνά αποκαλείται και «μάνα»-φροντίζει ακούραστα για την αναπαραγωγή του μελισσιού.

DSCN4203.JPGΕίχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το μελισσοκομείο του ερασιτέχνη μελισσοκόμου κου Παναγιώτη Σταμίδη (EL 54/1342) που διατηρεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης και να παρακολουθήσω από κοντά τα στάδια  παραγωγής μελιού και να παρατηρήσω την οργάνωση του τρόπου ζωής της μέλισσας. Τον ευχαριστώ  θερμά για την πολύτιμη συνέντευξη που μου παραχώρησε περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες αυτής της υπομονετικής αλλά και τόσο δημιουργικής διαδικασίας. (η φωτό είναι από το αρχείο του έτους 2015).

DSCN4202.JPGΞεκινώντας τόνισε: «Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται σήμερα με την παραγωγή μελιού και των παραγώγων του, λόγω ανεργίας αλλά και για την ενίσχυση του εισοδήματός του. Ασχολούμαι τρία χρόνια με την μελισσοκομική . Η πρώτη γνωριμία μου έγινε από κάποιο σεμινάριο που παρακολούθησα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα μόνο που γνώριζα μέχρι τότε ήταν το μέλι και το κερί. Μετά την πρώτη μου επαφή κι ενημέρωση, που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αποφάσισα ν’ ασχοληθώ έστω κι ερασιτεχνικά με την μελισσοκομία.

044.JPGΤα παράγωγα της κυψέλης είναι πέντε: το μέλι, η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και το δηλητήριο.Εγώ ασχολούμαι μόνο με τα τέσσερα είδη. Το δηλητήριο συλλέγεται με πιο ειδικούς τρόπους, είναι πανάκριβο και χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική και στην παραγωγή καλλυντικών. Οι κυριότερες παραγωγές μελιού στην Μακεδονία είναι το πευκόμελο το οποίο και αποτελεί το 60% του συνόλου της Ελληνικής παραγωγής και το ανθόμελο από διάφορα αγριολούλουδα.Άλλες ποικιλίες μελιού της Μακεδονίας είναι το καστανόμελο, το μέλι από βελανιδιά, από ηλιόσπορο, βαμβάκι, πολύκομπο, ρείκι( σουσούρα ) και τέλος από κουμαριά.

041.JPGΟι κύριες κατηγορίες των μελιών χωρίζονται σε δύο μέρη: 1) ανθέων όπου η μέλισσα συλλέγει νέκταρ από τα άνθη και τα μεταφέρει στην κυψέλη και 2) από τα μελιτώματα τα οποία παίρνονται και από άλλα μέρη του φυτού: φύλλο, καρπό ή διάφορους μικροοργανισμούς (πευκόμελο).

21-2-2016.. (3).JPGΤο μέλι συλλέγεται στην Μακεδονία από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.  Η μελισσοκομική χρονιά για τον μελισσοκόμο ξεκινάει από το Νοέμβριο όπου γίνεται και η προετοιμασία των μελισσών  για το ξεχειμώνιασμα. Ο πιο κρίσιμος χρόνος για την επιβίωση της μέλισσας στη Βόρειο Ελλάδα είναι ο Φεβρουάριος κατά τον οποίο ξεκινάει η Βασίλισσα να γεννάει και σταματάει στο τέλος του Νοέμβρη.

21-2-2016.. (31).JPGΣτην παραπάνω εικόνα μπορείτε να διακρίνετε  τη Βασίλισσα  που  ο θώρακάς της είναι βαμμένος με χρώμα μπλέ (έτος 2015). Το έτος 2016 ο θώρακάς της ήταν βαμμένος άσπρος,  το 2017 είναι κίτρινος, το 2018 θα είναι κόκκινος  και το 2019 θα είναι πράσινος. Ο χρωματισμός  επαναλαμβάνεται. Η μέλισσα ζεί από 20 μέρες το καλοκαίρι έως τρείς μήνες το χειμώνα. Η Βασίλισσα ζεί  έως πέντε χρόνια, γι’ αυτό τα χρώματά της είναι πέντε».

030.JPGΜαγεμένος από τη γεύση και τη μυρωδιά του μελιού, εντυπωσιασμένος από το ακούραστο ταξίδι της μέλισσας, αποχώρησα ενθουσιασμένος με τη σκέψη ότι ίσως κάποια στιγμή γίνω κι εγώ ένας ερασιτέχνης μελισσοκόμος.

 

του Θοδωρή Μιχαλόπουλου

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s