“Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΕΤΑ ΛΑΚΑΣΑ”

Ο χορός είναι μία τέχνη με την οποία μπορείς να ταξιδέψεις..το σώμα σου!

Η Αννέτα Λακασά είναι δασκάλα κλασσικού χορού , και διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια τη δική της σχολή στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Ας μάθουμε λοιπόν ενδιαφέρουσες πληροφορίες από μία επαγγελματία χορεύτρια!

1.Πόσα χρόνια ασχολείστε με το μπαλέτο;

Τα πρώτα βήματα στον κλασικό χορό τα έκανα στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Ήταν από την πρώτη στιγμή βήματα ενθουσιασμού , αγάπης και περιέργειας για το καθετί καινούργιο. Σε αυτή μου την προσπάθεια οι γονείς μου ήταν το στήριγμά μου όπως και η δασκάλα – μέντοράς μου.

2. Πως ξεκινήσατε;

Από μικρή ακόμη ηλικία μου άρεσε ο χορός και ονειρευόμουν όπως κάθε παιδί να γίνω μια μελλοντική μπαλαρίνα. Συμμετείχα και παρακολουθούσα διάφορες παραστάσεις και αποφάσισα να ασχοληθώ ουσιαστικά γιατί είναι η Τέχνη που με εκφράζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

3. Πως ήταν τα πρώτα χρόνια σας ως δασκάλα χορού;

Ήταν και συνεχίζουν να είναι από τα πιο όμορφα χρόνια, αυτή είναι η ζωή μου! Όταν εισπράττεις χαμόγελα, αγάπη και αγκαλιές από τους μαθητές σου, όταν ο κόσμος αναγνωρίζει τη δουλειά σου και όταν δουλεύεις με εντιμότητα, αξιοπρέπεια και σεβασμό, θεωρώ ότι τα λόγια περιττεύουν.

1935619_1172365795801_6700264_n (1)

4. Αν δεν υπήρχε ο χορός στη ζωή σας τι πιστεύετε ότι θα γέμιζε το χρόνο σας;

Θεωρώ πως θα ήταν αδύνατο να επιλέξω κάτι που να μην έχει σχέση με τις Τέχνες. Η δεύτερη στη σειρά μεγάλη μου αγάπη είναι η μουσική και είναι κάτι που το μετέδωσε ο πατέρας μου. Ασχολήθηκα σε μικρή ηλικία με το πιάνο και αργότερα παρακολουθούσα σεμινάρια κρουστών από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Αργότερα εντάχθηκα στη φιλαρμονική και ακολούθησαν συναυλίες στη Θεσσαλονίκη.

5. Τι θα λέγατε σε κάποιον που ξεκινάει τώρα με όνειρο να γίνει χορευτής; Να το κάνει;

Θα έλεγα πως αν είναι αποφασισμένος πραγματικά να μπει σε αυτό τον χώρο να το κάνει κάτω από προϋποθέσεις, και τι εννοώ με αυτό. Αρχικά, είτε επιλέξει να γίνει χορευτής είτε δάσκαλος να δώσει μεγάλη βάση τόσο στη σωματική όσο και στη θεωρητική εξάσκηση και αυτό θα γίνει με το να φοιτήσει σε κάποια σχολή χορού, είτε Ανώτερη επαγγελματική στην Ελλάδα είτε του εξωτερικού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα του δοθούν τα προνόμια και όλες αυτές οι γνώσεις που είναι απαραίτητες για την πορεία ενός σκεπτόμενου δασκάλου που με σφαιρική και άρτια γνώση θα μπορέσει να προφυλάξει τους μαθητές του από τραυματισμούς σωματικούς ή ψυχολογικούς.

6. Πόσες ώρες διδάσκετε την ήμερα;

Συνολικά διδάσκω 6 ώρες ημερησίως στη Σχολή μας ( Σχολή Χορού ‘’ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ’’) καθώς και τα Σαββατοκύριακα όπου με τους μαθητές ετοιμάζουμε ανερχόμενες παραστάσεις όπου τα απολαμβάνουμε όλοι μαζί λόγω πιο χαλαρού προγράμματος των μαθητών.

7. Περιγράψτε μου μια μέρα της καθημερινότητας σας.

Απλή και λιτή θα έλεγα!! Πρωινό ξεκίνημα της ημέρας με γιόγκα ή πιλάτες, έχοντας φυσικά την καλύτερη δασκάλα στο πλευρό μου, την Αδερφή μου, έπειτα προετοιμασία του προγράμματος για τα μαθήματα που θα ακολουθήσουν τις απογευματινές ώρες και φυσικά φαγητό. Πάντα ένα καλό μενού θα με κρατήσει δυνατή μέχρι να γυρίσω στο σπίτι μου αργά το βράδυ.

10264817_10209407694215792_5735551856837501100_n

8. Πως νιώθετε που μεταδίδετε όλες τις γνώσεις σας σε μελλοντικές μπαλαρίνες;

Νιώθω ενθουσιασμό, ευχαρίστηση κάθε φορά που διδάσκω στους μαθητές μου και αυτό πιστεύω πως είναι το μυστικό !! Να μεταδίδεις στα παιδιά σου γνώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν βλέπω μικρούς και μεγάλους να έρχονται στα μαθήματα χαρούμενοι, χαμογελαστοί, αφήνοντας πίσω την κούραση της ημέρας και να φεύγουν λαχταρώντας τη στιγμή του επόμενου μαθήματος, για εμένα είναι το καλύτερο που μπορώ να ζω. Το υπέροχο κλίμα, η καλή χημεία μεταξύ μας είναι στοιχεία που συνθέτουν την πρόοδο.

9. Ποιες πιστεύετε πως είναι οι δυσκολίες στο χώρο;

Υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα στον χώρο των τεχνών στη Χώρα μας και τολμώ να πω ότι είναι αρκετά υποβαθμισμένες. Παρόλα’ αυτά ενδιαφέρον θα είχε μια αναφορά για τους άνδρες και τα μικρά αγόρια που δεν επιλέγουν να ασχοληθούν με το είδος του χορού και ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες, λόγω της λογοκρισίας και ότι τα αγόρια θα πρέπει να ασχολούνται με πιο ‘’ανδρικά’’ αθλήματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην ασχοληθεί ένα αγόρι με το χορό, το θεωρώ πολύ ευγενική ενασχόληση. Γνωρίζεις τον εαυτό σου, το σώμα σου, είναι ένα ατομικό σπορ, και ένα ταξίδι για να τιθασεύσεις αυτό το σώμα.

10. Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια? Ετοιμάζετε κάποια παράσταση;

Τα σχέδια είναι πολλά και ποικίλουν, αυτό είναι άλλωστε το όμορφο της δουλειάς μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τέλος της σεζόν με τους μικρούς μαθητές γιατί με τους μεγάλους συνεχίζουμε και τον μήνα Ιούλιο. Ξεκινήσαμε με ΟPEN CLASSES όπου οι γονείς ήταν θεατές στο μάθημα των παιδιών τους , συνεχίσαμε με τα φανταστικά FAMILY DAY όπου οι γονείς συμμετείχαν ενεργά στο μάθημα με τα παιδιά τους, μοναδική εμπειρία! Και θα κλείσουμε με OPEN CLASSES στο Θέατρο, όπου τα παιδιά θα παρουσιάσουν την ύλη της τάξης τους στη σκηνή του θεάτρου, πράγμα το οποίο τους δίνει την εμπειρία στη σκηνή, έπειτα θα έχουμε μια μοναδική παρουσίαση FLASH MOB στον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας & της Βέροιας με θέμα τον Ελληνικό παλιό κινηματογράφο σε φανταστικές χορογραφίες που εκτελούμε με τους μαθητές μας, και τέλος συμμετοχή σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου με ένα ξεχωριστό διαφημιστικό δρώμενο στο δρόμο της πόλης μας και βέβαια οτιδήποτε προκύψει το δεχόμαστε με ευχαρίστηση.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

(Μπορείτε να δείτε βίντεο από τη σχολή χορού της Αννέτας Λακασά στο κανάλι

του youtube)

Βάσω Παπαδοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s