Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Του Στέλιου Κεραμιτσούδη

 

Τα κοινωνικά δεδομένα και η βία οποιασδήποτε μορφής, μπορεί πολλές φορές να αποτελούν αιτίες εθισμού ενός παιδιού στο διαδικτυακό ηλεκτρονικό παιχνίδι.


Σημαντικό είναι, να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει την έννοια του εθισμού. Ο Γιώργος Δημητριάδης, εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης, δηλώνει: «Οι ίδιοι οι μαθητές πρέπει πρώτα να καταλάβουνε για τον εθισμό. Το παιχνίδι πολλών ωρών και η συνεχής ενασχόληση, συντελούν στον εθισμό».
Αυτή η κατάσταση δεν ωφελεί, αλλά οδηγεί τα παιδιά, στην απομάκρυνση από τις καθημερινές σχολικές τους υποχρεώσεις. Η Έλενα Λαμπάκη, μαθήτρια 1ου ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης, δηλώνει: «Το μόνο που προσφέρει ο εθισμός στο διαδίκτυο, είναι η μείωση των επιδόσεων των μαθητών στο σχολείο και η αλλαγή συμπεριφοράς στον κοινωνικό περίγυρο».
Στην Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον, δεν αποκλείεται να ακούμε συχνότερα για περιπτώσεις παιδιών, που εθίζονται με διαδικτυακά παιχνίδια, τύπου ‘Μπλε Φάλαινα’ στην Ελλάδα η οικογένεια είναι αρκετά κοντά, ώστε να
παρατηρήσει κάποια προβλήματα στο παιδί. Οι πιθανότητες, όμως, υπάρχουν πάντα για μελλοντική ύπαρξη ανάλογων φαινομένων, ανέφερε ο Γιώργος Δημητριάδης εκπαιδευτικός ΕΠΑ.Λ .Σταυρούπολης .
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια, θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι πρόληψης.
Αρχικά, πρέπει να τεθούν σαφή χρονικά όρια ενασχόλησης με το διαδικτυακό παιχνίδι. Η ώρα χρήσης της διαδικτυακής πλατφόρμας, πρέπει να ορίζεται πάντα από τους γονείς, καθώς και η διάρκεια παραμονής.
Η ξεκούραση των ματιών ανά 20 λεπτά χρήσης του υπολογιστή, μπορεί παράλληλα, να βοηθήσει στο να μην επικεντρώνεται ο νέος στην συνεχή χρήση του υπολογιστή, χάνοντας την επαφή με τον πραγματικό κόσμο.
Οι γονείς, πρέπει να προτρέπουν τα παιδιά, να κάνουν διάλειμμα, κάθε μισή ώρα.
Στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από το διαδικτυακό παιχνίδι, επίσης, οφείλουν να απομακρύνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα τον υπολογιστή, από τον χώρο του παιδιού, ως ακραία τακτική, προκειμένου να αποτρέψουν τον εθισμό.
Υποχρέωση τον γονέων, αποτελεί και ο έλεγχος του περιεχομένου των διαδικτυακών παιχνιδιών. Επίσης, η προτροπή στα παιδιά για ενασχόληση με δραστηριότητες που μπορεί να έχουν φυσική κλίση, μπορεί να προστατέψει από τον εθισμό ή ακόμη να τον απομακρύνει από αυτόν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s