οταν η τεχνη συναντα το πρασινο

IMG_6556 (1).JPG

Στον απείρου κάλλους επίγειο παράδεισο του Βοτανικού Κήπου του Δήμου Παύλου Μελά, που βρίσκεται στην οδό Περικλέους 9Α, στην Άνω Ηλιούπολη η ΙΡΙΣ,  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουνίου, προετοίμασε και παρουσίασε το θαυμάσιο 9ο ΠΙΚ ΝΙΚ ΤΕΧΝΗΣ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη και του νέου Προέδρου της Παντελή Αδαμούδη, προβάλλοντας έτσι τον εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα της. Φιλοξενήθηκαν οι ομάδες των Ωδείων, η Σχολή Χορού, καθώς και τα Εργαστήρια Εικαστικών και Θεάτρου της Δημοτικής Επιχείρησης και εκτέθηκαν σε κοινή θέα τα δημιουργήματα των τμημάτων της ζωγραφικής, κεραμικής, αγιογραφίας, κοσμήματος και  fusing, δίνοντας την ευκαιρία και την χαρά σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, να απολαύσουν για περισσότερες από πέντε ώρες τα δρώμενα μέσα στους ολάνθιστους και ευωδιαστούς διαδρόμους του φανταστικού κήπου του Δήμου, όπου μπορεί κανείς σε μια έκταση πέντε στρεμμάτων, να παρατηρήσει περισσότερα από 1.000 είδη φυτών.

Image-1.jpgΤο γεγονός κατέγραψε με ζωντανή συνέντευξη του πρόεδρου της ΙΡΙΣ η ΕΤ3, μεταδίδοντας απευθείας την είδηση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, να ενημερωθούν γι’ αυτή την καταπληκτική προσπάθεια ανάδειξης των δρώμενων της Δημοτικής Επιχείρησης ανάμεσα στα μονοπάτια του υπέροχου αυτού κήπου.

download.jpg

 Η υπεύθυνη του χώρου κα Περσάκη,ανέλαβε την ξενάγηση μου προσθέτοντας  ότι η  κατασκευή του Βοτανικού Κήπου ξεκίνησε στις αρχές του 1996. Το πρώην ρέμα Περικλέους μετατράπηκε σε μια σειρά χώρων πράσινου, εκ των οποίων το σημαντικότερο ήταν η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου και στη συνέχεια ακολούθησαν τα πάρκα επί της οδού Περικλέους με μελλοντική προοπτική να επεκταθεί ο Βοτανικός σε αυτά.

IMG_6593.JPG

Από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι σήμερα, φιλοξενήθηκαν χιλιάδες επισκέπτες, ανάμεσά τους μαθητές, φοιτητές, πολίτες, και λοιπές περιβαλλοντικές ομάδες. Η χρέωση της επίσκεψης για ξενάγηση αντιστοιχεί σε 1 ευρώ ανά άτομο, ενώ για τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά, η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν. Ο χώρος επίσης διατίθεται για την τέλεση πολιτικών γάμων και φωτογραφήσεων με κάποιο συγκεκριμένο κόστος για την ενίσχυση των εσόδων του Δήμου και φυσικά για εκδηλώσεις περιβάλλοντος όπως η σημερινή. Η φετινή εκδήλωση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου, ημερομηνίας σταθμού και για τον βοτανικό κήπο, καθώς εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου πριν από 15 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες διοργανώνονται σχετικές εκδηλώσεις για να έρθει ο κόσμος πιο κοντά στο περιβάλλον, στη φύση και στην τέχνη, όπως ακριβώς έγινε και με το φετινό 9ο ΠΙΚ-ΝΙΚ ΤΕΧΝΗΣ, της Δημοτικής Επιχείρησης ΙΡΙΣ.

Εκτός από τα καλλιτεχνικά δρώμενα αξίζει κανείς να ακολουθήσει την απερίγραπτα όμορφη διαδρομή, μέσα στο μαγευτικό θερμοκήπιο διαστάσεων 21Χ15 μέτρων και ύψους 6 μέτρων, που φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, σαρκοφάγα φυτά, ενώ στο κεντρικό του τμήμα ξεχωρίζουν οι τρεις λιμνούλες με τα υδρόβια φυτά και  τον μικρό καταρράκτη.

Παράλληλα, στον κεντρικό τεχνητό λοφίσκο με υπέροχη θέα δεσπόζει το ρομαντικό κιόσκι  με οχτώ πέτρινες κολόνες και 10 ποικιλίες αναρριχόμενων φυτών, όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, μέσα στο οποίο τελούνται οι πολιτικοί γάμοι.

IMG_6595.JPG

Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι περιδιάβαιναν και απολάμβαναν τα ανακαινισμένα σημεία του Βοτανικού (ξύλινη πέργολα τριανταφυλλιάς, καινούρια καθιστικά, ανακαινισμένο θερμοκήπιο) ακούγοντας τις μουσικές μελωδίες της χορωδίας, της ορχήστρας και των μεμονωμένων τραγουδιστών, αλλά  και παρακολουθώντας τα υπόλοιπα κατά τόπους πολιτιστικά δρώμενα, όπως τις χορευτικές επιδείξεις, την έκθεση έργων ζωγραφικής, διακοσμητικών κεραμικών, κοσμημάτων, κεριών και fusing.

Αναμφισβήτητα αξίζει να επισκεφθούμε όλοι αυτόν τον προσιτό παράδεισο, που λειτουργεί για το κοινό από Δευτέρα έως Πέμπτη για τις ώρες 09:00π.μ.-13:30 μ.μ. και την Παρασκευή από 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.

Τα σχολεία γίνονται δεκτά κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στο τηλέφωνο: 2310600717, με την υπεύθυνη κα Περσάκη. Το ίδιο ισχύει και για τις οργανωμένες ξεναγήσεις. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Εmail: botanic.gard@pavlosmelas.gr

Ευχαριστώ την κα Περσάκη Φάνια, υπεύθυνη γεωπόνο του Βοτανικού Κήπου με ειδικότητα στην αρχιτεκτονική τοπίου, για την πολύτιμη συνέντευξη που μου παραχώρησε περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες αυτού του μοναδικού στολιδιού του Δήμου.

του Θοδωρή Μιχαλόπουλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s