ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ BULLYING ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

     b06e788bc4f33399f5c44bda20e2d03f

      Ο σχολικός εκφοβισμός στα σχολεία ( bullying) , σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Χαμόγελο του παιδιού, τον Μάρτιο σε έξι Ευρωπαϊκές χώρες, κατατάζει την Ελλάδα στην τέταρτη θέση με ποσοστό 32%.

          Η Έρευνα περιλάμβανε χώρες όπως την  Ιταλία, την Βουλγαρία , την Εσθονία, την Λετονία , την Λιθουνία και την Ελλάδα, κατά της οποίες τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών πέφτουν θύματα bullying. 16 χιλιάδες παιδιά, κλήθηκαν να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις με αποτέλεσμα ένα στα τρία να δηλώνει πως είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στου δύο, να είναι μάρτυρας. Η Μαρία Παπαδοπούλου  φοιτήτρια Ψυχολογίας δήλωσε πως το bullying στις μέρες μας , είναι συχνό φαινόμενο στα δημοτικά και στα γυμνάσια σχολεία αλλά σίγουρα όλα ξεκινάνε μέσα από την οικογένεια η οποία συμβάλλει στον χαρακτήρα του παιδιού. << Τραύματα τα οποία, υποσυνείδητα περνάνε σε ένα μικρό παιδί, είναι πολύ πιθανόν να τα ξεσπάνε σε άλλα παιδιά, ίδιας ή μικρότερης ηλικίας. Ουσιαστικά είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς σταματημό >>.

κατάλογος

          Στα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού ανήκει , η ψυχολογική και σωματική βία, τα υβριστικά σχόλια , η ταπείνωση και η κατάχρηση της εξουσίας. Υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία θεωρούν τον εαυτό τους  αδύναμο. Έτσι δεν αντιδρούν και σκύβουν το κεφάλι. Η Xριστίνα Βαφοπούλου , φοιτήτρια Κοινωνιολογίας, δήλωσε:<< Πολλά παιδιά στα σχολεία εκφράζουν επιθετικές συμπεριφορές απέναντι σε αδύναμα παιδιά με στόχο να νιώθουν οι ίδιοι ανώτεροι. Υπάρχουν παιδιά τα οποία εξαιτίας ενός συγκεκριμένου χαρακτηριστικού που τους ξεχωρίζει, όπως π.χ το βάρος ή τα γυαλιά γίνονται στόχος >>.

          Σύμφωνα με τον Dan Olweus, καθηγητή Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο στην Νορβηγία, ο οποίος  ασχολήθηκε παραπάνω από 35 χρόνια με το φαινόμενο του  εκφοβισμού. Ο εκφοβισμός έχει ορισθεί ως μια επιθετική, σκόπιμη πράξη ή συμπεριφορά που εκδηλώνεται από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων  που έχει διάρκεια στο χρόνο και απευθύνεται σε ένα άτομο (θύμα) που δεν μπορεί να υπερασπιστεί εύκολα τον εαυτό του.

            Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ενδεικτικά κάποιοι φορείς που ενδεχομένως με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και προϋποθέσεις να αποτελούν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου του εκφοβισμού. Αυτοί είναι η εκπαίδευση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινωνία. Η Ελλάδα του 2017 καθώς και η παιδεία που την περικυκλώνει πρέπει να δείξουν στα παιδιά ποια είναι τα πραγματικά πρότυπα και να τα απομακρύνουν από άσχημες συμπεριφορές. Ειδικά οι καθηγητές είναι αρμόδιοι να ξέρουν τι συμβαίνει και να δίνουν λύσεις για την αντιμετώπιση τους. Τέλος, είναι φανερό, ότι τα στερεότυπα που υπάρχουν στον κόσμο, οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες αλλά η μόρφωση και η τέχνη, είναι παράγοντες που θα εξαλείψουν τα φαινόμενα αυτά.

Του Χρήστου Χριστοδουλάρα

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s