36º ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΤΑΙ

Κάθε χρόνο ,αρχές Ιούνη περιμένω με ανυπομονησία τον θεσμό που έχει στιγματίσει την έναρξη του καλοκαιριού στην Θεσσαλονίκη. Έτσι λοιπόν, εγω, ως γνωστός, πλέον, βιβλιοφάγος, θέλοντας να συνδυάσω μία όμορφη βόλτα στην παραλία  της Θεσσαλονίκης με  άπειρες βιβλιογραφικές γνώσεις, προμηθεύομαι  βιβλία που με ενδιαφέρουν από το Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Βιβλίου. Ναι κυρίες και κύριοι, το 36ο φεστιβάλ βιβλίου, το Σάββατο 3 Ιουνίου υποδέχτηκε τους καλεσμένους του, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

19047478_1882831078597215_1431690554_o

Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος, εκτός το ότι κάθε χρόνο βρέχει στα επίσημα εγκαίνια, έχει και περισσότερους από 150 εκδοτικούς οίκους όλης της χώρας,  παρουσιάζοντας πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή. Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί, ότι φέτος το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατό του».

Θέλοντας λοιπόν, να πάω μια βόλτα στην όμορφη παραλία, κάτω από το φως του ήλιου και τον αέρα που φέρνουν τα μποφόρ του Θερμαϊκού , πήρα από το χέρι τις φίλες μου και περπατήσαμε μαζί σε όλα τα περίπτερα. Το ιδιαίτερο που έχει δημιουργήσει αυτός ο θεσμός, είναι ότι υπάρχουν βιβλία για όλα τα γούστα του ανθρώπου. Από Αρχαίες τραγωδίες, μέχρι μυθιστορήματα, παραμυθία και ξένη λογοτεχνία καθώς και οικονομικές τιμές για όλες τις τσέπες. Πώς να γίνεται να φύγεις με άδεια χέρια έπειτα από μια τέτοια περατζάδα;

Κάθε περίπτερο είναι ξεχωριστό, έτσι και εγώ, θέλοντας να σπαταλήσω τον χρόνο μου δημιουργικά, χάρισα όλο το απόγευμα μου, βλέποντας εξώφυλλα και αγοράζοντας μυθιστορήματα. Είναι όμορφο να δημιουργείται κάτι τόσο πολύτιμο στην πόλη μας και το κοινό να  το αγκαλιάζει με μεγάλο θαυμασμό. Δεν ήταν λίγοι όσοι παρευρέθηκαν στα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ, αλλά η βροχή δεν έλειψε. Για αυτό και εγώ, γνωρίζοντας το έθιμο του καιρού, να διώχνει τον κόσμο με βροχή, πήγα την επόμενη μέρα. Συγκριτικά με πέρσι μπορώ να πω , ότι είχε περισσότερο κόσμο. Βλέποντας τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων που παρευρέθηκαν εκεί, φαινόντουσαν ευχαριστημένοι.

19047008_1882831081930548_862239328_o

Αν και τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι βιβλιοπωλητές, φαινόντουσαν αισιόδοξοι, ενώ τα πρόσωπά τους είχαν κοκκινίσει από τον ήλιο και ο ιδρώτας έσταζε. Είναι όμορφο , όμως, να βλέπεις ανθρώπους διαφορετικών εκδοτικών οίκων, να δρουν μαζί για να δημιουργήσουν ένα τόσο ξεχωριστό γεγονός. Για 36η χρονιά , οι αναγνώστες και λάτρες των βιβλίων δεν έλειψαν. Παρόλα αυτά Το Φεστιβάλ θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του, για δύο βδομάδες, με αποτέλεσμα, να μπορέσουν να πάνε όλοι.

Ως πιστός σε αυτό τον θεσμό, προτείνω σε πολλούς να πάρουν ένα παγωτό στο χέρι ή έναν καφέ και να περπατήσουν δίπλα στην παραλία βλέποντας τα χιλιάδες βιβλία που πουλάν οι εκδοτικοί οίκοι. Αν και η χώρα μας δεν φημίζεται για την παιδεία του λαού της, οι θεσμοί αυτοί δίνουν κίνητρο στον Έλληνα πολίτη , ώστε να βελτιώσει τις γνώσεις του. Όσο ζεις μαθαίνεις λένε! Και σίγουρα ως η νέα γενιά πρέπει να αντλήσουμε όσες περισσότερες γνώσεις μπορούμε. Για μας και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Για αυτό πάνε και εσύ στο Φεστιβάλ Βιβλίου. Το αξίζει. Το αξίζεις!

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το  Φεστιβάλ, θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 18:30 έως τις 23:00 και τις Κυριακές από τις 10:30 μέχρι τις 13:30 και από τις 18:30 έως τις 23:00. Καλή διασκέδαση λοιπόν, και τα ξαναλέμε σύντομα!!

Χρονογράφημα του Χρήστου Χριστοδουλάρα

 

Παρακολούθησε και εσύ το σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=K8WKNXuIVAk

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s