19 ΜΑΪΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Afisa_kalesma_genoktonia

Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ου αιώνα, η οποία άρχισε από το 1914 και διήρκησε  έως το 1923. Τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων ήταν 353.000. Τον χειμώνα του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε την 19 Μάιου ως Ημέρα Μνήμης. Αν και υπήρξε τεράστια καθυστέρηση ως προς την αναγνώριση αυτής της μέρας, τελικά ο ποντιακός ελληνισμός δικαιώθηκε.

Γενοκτονία ονομάζεται,  η ολοκληρωτική καταστροφή μιας εθνικής , θρησκευτικής ή  φυλετικής ομάδας  λόγω της θέσης που είχε στην κοινωνία την συγκεκριμένη  περίοδο. Είναι ένας  όρος ο οποίος επεξεργάστηκε  στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δίκασε την ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου. Το 1911 , κατά την διάρκεια του Ά Παγκοσμίου πολέμου οι Νεότουρκοι αποφάσισαν την εξόντωσή τους, η οποία ολοκληρώθηκε από τον Μούσταφα Κεμάλ .

Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν είχε σχέση με πολεμικές συγκρούσεις. Παρόλο που πολλά Ευρωπαικά κράτη εκείνη την περίοδο συμμετείχαν στο Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Τούρκοι εξόντωσαν χριστιανικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου. Χιλιάδες Έλληνες που ζούσαν στα παράλια της Μικρασίας  άφησαν τα πάτρια εδάφη τους. Στόχος των Τούρκων, ήταν  η εξάλειψη των Ελληνικών κατοικήσιμων περιοχών. Εκτελέσεις, δολοφονίες, λεηλασίες, πυρπολήσεις χωριών οδήγησαν τους Έλληνες του Πόντου στα βουνά. Έτσι δημιούργησαν αντάρτικο με στόχο την προστασία του αμάχου πληθυσμού.

imera-mnimis-genoktonia-pontion

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε γενοκτονία και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, σε λοιμό και σε ασθένειες. Ωστόσο, Τούρκοι επιστήμονες έχουν δημοσίως χαρακτηρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία. Τον Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων

Την ίδια ημερομηνία έχουν καθιερώσει και οι Τούρκοι σαν γιορτή της νεολαίας αλλά και του ξεριζωμού των Ελλήνων. Μάλιστα στα περίχωρα της Σαμψούντας έχουν ιδρύσει χωριό που φέρει την ονομασία 19 Μαΐου.

Διάβασε περισσότερα εδώ.

Του Χρήστου Χριστοδουλάρα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s