ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ & ΣΕΞΙΣΜΟΣ

4

        Από τότε που δημιουργήθηκαν τα δύο φύλα, δημιουργήθηκε και η ανισότητα μεταξύ τους, η οποία μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει ισορροπηθεί.  Η γυναίκα για κάποιον μυστήριο λόγο θεωρείται κατώτερη από τον άντρα. Ακόμα και μετά το φεμινιστικό κίνημα, παρόλο την πρόοδο της κοινωνίας, αν ρωτήσεις, μερικοί θα συνεχίσουν να σου απαντάνε ότι ο άντρας είναι το ανώτερο φύλο.

            Η γυναίκα, από την γέννηση της θεωρείται αδύναμο φύλο. Είναι μία ιδεολογία την οποία σου καλλιεργούν, από την στιγμή που ήδη αρχίζεις να μιλάς.  Η οικογένεια, το σχολείο, η Εκκλησία καθώς και  ο εργασιακός χώρος υποτιμούν την γυναίκα, αφού υποστηρίζεται ότι δεν έχει τις ικανότητες που,  έχει ένας  άντρας, ότι πρέπει να κάθεται σπίτι και να ασχολείται με τα “οικιακά” και να προσέχει τα παιδιά. Ουσιαστικά μέσα από την κοινωνικοποίηση σου , σου “διδάσκουν”, τι ρόλο παίζει το κάθε φύλο. Και ο καθένας με την σειρά του το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Πολλά “ανώτερα φύλα”, πιστεύοντας ότι έχουν το πάνω χέρι, δρουν και ανάλογα.

          Σύμφωνα με την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας αναφέρουν ότι εφτά στις δέκα γυναίκες έχουν πέσει έστω και μια φορά θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως: ψυχολογική βία, οικονομική εκμετάλλευση, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι με  αυτόν τρόπο καλλιεργούνται λάθος στα παιδιά.

-8-638

         Όπως προκύπτει από επιστημονική ψυχολογική έρευνα, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που κληροδοτείται στις επόμενες γενιές, διότι τα παιδιά, στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν, αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα, τα οποία αναπαράγουν στην υπόλοιπη ζωή τους. Ουσιαστικά μέσα από την ενδοοικογενειακή βία και τον σεξισμό, το υποσυνείδητο των παιδιών αντιλαμβάνεται ότι αυτό που συμβαίνει στο οικογενειακό του περιβάλλον, είναι λογικό. Ως αποτέλεσμα τα ίδια τα παιδιά, σιγά-σιγά αρχίζουν  να δρούν με αυτόν τον τρόπο, είτε στις παρέες, είστε στο σχολείο.

             Μήπως λοιπόν, μέσα  από αυτήν την κατάσταση φτάσαμε, σήμερα, να μιλάμε  για την μορφή κακοποίησης του bullying που  αντιμετωπίζουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες παιδιά στα σχολεία;

imagesdatafiles111758

               Η Ελλάδα του 2017 καθώς και η παιδεία που την περικυκλώνει πρέπει να δείξουν στα παιδιά ποια είναι τα πραγματικά πρότυπα της οικογένειας και να τα απομακρύνουν από άσχημες συμπεριφορές. Ειδικά οι καθηγητές είναι αρμόδιοι να ξέρουν τι συμβαίνει σε κάθε οικογένεια και να δίνουν λύσεις για την αντιμετώπιση τους. Τέλος, είναι φανερό , ότι τα στερεότυπα που υπάρχουν στον κόσμο, οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες αλλά η μόρφωση και η τέχνη, είναι παράγοντες που θα εξαλείψουν τα φαινόμενα αυτά.

του Χρήστου Χριστοδουλάρα

#thessaloniki #skg #journalism #familypromblems #greece #dimosiografia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s