85 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κάθε χρόνο 400.000 παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό βάρος , εκ των οποίων τα 85.000 είναι παχύσαρκα λόγω των κακών διατροφικών συνηθειών και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.

Overweight baby

Λόγω των σοβαρών επιπλοκών γίνεται συνεχώς συζήτηση για τις αιτίες που συμβάλλουν στην εξέλιξη της παιδικής παχυσαρκίας και στο κατά πόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Σύμφωνα με την παιδίατρο ,Ελένη Φωτιάδου οι αιτίες μπορούν να διαχωριστούν σε γενετικές και περιβαλλοντικές.

<<Τα γονίδια , παρόλο το ότι έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, δεν είναι ο βασικός λόγος.Η κυριότερη αιτία αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες και κυρίως με τις διατροφικές συνήθειες και την φυσική δραστηριότητα.>> Δήλωσε Η Ελένη Φωτιάδου.
Πρόσθεσε επίσης ότι πρώτη και κύρια αιτία είναι η παντελής έλλειψη πρωινού από το διαιτολόγιο των περισσότερων παιδιών και εφήβων. Η κατανάλωση σωστού και υγιεινού πρωινού συσχετίζεται με την διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

Από θεωρητικής άποψης, η πρόληψη ή η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι η εξισορρόπηση της ενεργειακής πρόσληψης με την ενεργειακή κατανάλωση.

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος, Παναγιώτα Χαμορούσου ,πρότυπο υγιεινής διατροφής είναι η κρητική διατροφή. Βασικά συστατικά της κρητικής δίαιτας είναι τα δημητριακά , τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα , τα ψάρια , οι ξηροί καρποί, η μέτρια προς ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η μέτρια προς μικρή κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Σήμερα λόγω των συνεχών αναφορών στην παχυσαρκία, αρκετές αλυσίδες γρήγορου φαγητού συμπεριλαμβάνουν και πιο υγιεινές επιλογές.

Της Φέρο Άντζελα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s