ΜΑΧΕΣ ΖΩΗΣ ‘Η ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ;

imagesΑπό τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Συρία μέχρι και σήμερα η ελληνική ακτοφυλακή διασώζει, με κάθε μέσο τους ανθρώπους που καταφθάνουν κατά από άθλιες συνθήκες (κάποιες φορές,  ορισμένοι δεν τα καταφέρνουν) στην χωρά μας. Συγκεκριμένα φτάνουν σχεδόν κάθε μέρα 1.000 προσφυγές κυρίως παιδιά και γυναίκες ή μόνο παιδιά που έχουν χάσει την οικογένεια τους. Από αυτούς, λόγω του μεγάλου ταξιδίου που κάνουν στην μεσόγειο με φουσκωτές βάρκες , που αντέχουν συγκεκριμένο βάρος, ορισμένοι πνίγονται ,άλλοι φτάνουν παγωμένοι, τα παιδιά είναι άρρωστα και κάποια δεν τα καταφέρνουν ακόμη και να φτάσουν στον προορισμό τους.

Πώς αντιμετωπίζουν την πρωτοφανή κρίση οι έλληνες πολίτες; Τι εικόνα έχουν για το πρόβλημα, το μέγεθός του και τις αιτίες του; Μία έρευνα κοινής γνώμης την οποία υλοποίησε στα μέσα Ιανουαρίου του 2016 η εταιρεία δημοσκοπήσεων PublicIssue με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1220 ατόμων από όλη την Ελλάδα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2016.  Τα βασικά συμπεράσματα από τις απαντήσεις στις 21 ερωτήσεις της έρευνας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Οι Έλληνες πολίτες σε γενικές γραμμές υποεκτιμούν το μέγεθος των προσφυγικών ροών, ενώ οι γνώσεις τους για τις επιμέρους πτυχές του προβλήματος εμφανίζονται περιορισμένες

Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόβλημα. Αντίθετα, επιδοκιμάζουν έντονα τη στάση των κατοίκων των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες, τη δράση των ΜΚΟ, αλλά και τη δράση φορέων του κράτους -κυρίως του λιμενικού.αρχείο λήψης (2).jpg

Οι πολίτες εκφράζουν σε σημαντικά ποσοστά αισθήματα και απόψεις συμπάθειας και αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, που επιβεβαιώνονται σε μια σειρά από διαφορετικές ερωτήσεις της έρευνας. Δεν επιθυμούν, για παράδειγμα, να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ενώ παράλληλα επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στη ζώνη της συνθήκης Σένγκεν.

Η ιδεολογική αυτοτοποθέτηση αποτελεί το σημαντικότερο διαχωριστικό παράγοντα στις απαντήσεις των πολιτών. Ωστόσο, η γενική συνισταμένη των απαντήσεων είναι σαφής με μόνο μειοψηφικά ποσοστά πολιτών που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δεξιάς να απαντούν με διαφορετικό τρόπο σε κάποιες από τις ερωτήσεις.Το άγχος , ο φόβος για το ξένο , η στενοχώρια που έχασαν δικούς τους…ακομη και παιδιά τους και το σοκ από αυτά που είδαν, είναι όλα αποτυπωμένα στα πρόσωπα τους. Οι κάτοι κοιτης Ελλαδας είναι πάντα έτοιμοι  να δώσουν την βοήθεια τους αλλά πάνω από όλα την αγάπη τους και την συμπόνια σε αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχει ελπίδα τελικά; Όλα τα παιδιά που έμειναν ορφανά σε μια ξένη χωρά, υπάρχει ελπίδα για αυτά; Παιδιά που πέθαναν, οικογένειες που χωριστήκαν είτε με τον θάνατο είτε με άλλο τρόπο και δεν θα μπορέσουν να βρεθούν       ξανά , υπάρχει ελπίδα; Η στενοχώρια δεν είναι μόνο στα δικά τους πρόσωπα , είναι και σε αυτά των ανθρώπων διάσωσης που παλεύουν για να σώσουν ζωές , αθώες ζωές για να τους δώσουν αυτήν την ελπίδα που κρατεί για μερικά λεπτά αλλά δίνει κουράγιο για να συνεχίσεις και να ξεχάσεις το χάος που άφησες πίσω σου .

Λάμπρου Μαρίνα – Ιφιγένεια

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s