Ρομά Τσιγγάνοι ή αλλιώς Αθίγγανοι

roma708_7.jpg

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν 12 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως , ενω στην Ευρώπη υπάρχουν οκτώ με δέκα εκατομμύρια άτομα και στην Ελλάδα βρίσκεται ο τρίτος μεγαλύτερος σε αριθμό πληθυσμός τσιγγάνων στην Ευρώπη.

Οι Ρομά αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες και λιγότερο ευνοημένες μειονότητες της Ευρώπης. Κατά μέσο όρο, έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, χειρότερη υγεία, ανεπαρκέστερη στέγαση, μεγαλύτερο ποσοστό αναλφαβητισμού και υψηλότερα επίπεδα ανεργίας από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτά δεν είναι απλώς συνέπειες φτώχειας, είναι το αποτέλεσμα διακρίσεων και άλλων παραβιβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην μακρόχρονη ιστορία τους, τα καραβάνια των Ρομά έχουν αποτελέσει τεράστια πηγή ιδεών για ζωγράφους, συγγραφείς και ονειροπόλους, οι πολύχρωμες φορεσιές τους ενέπνευσαν τους διασημότερους σχεδιαστές μόδας, οι χοροί τους διδάσκονται σε χιλιάδες σχολές ανά τον κόσμο και η μουσική τους αριθμεί εκατομμύρια θαυμαστές. Ανάμεσα στους διάσημους ανα τον κόσμο Ρομά, είναι και οι ξένοι ηθοποιοί Michael Cain , Charlie Chaplin , ενώ απο Έλληνες ξεχωρίζουν ο Στάθης Αγγελόπουλος , ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος , η Ελένη Βιτάλη , η Πάολα και η Ειρήνη Μερκούρη.

Στην Ελλάδα διακρίνουμε δύο ομάδες Ρομά : τους μετακινούμενους και τους εγκαταστημένους. Οι πρώτοι συνεχίζουν τη νομαδική ζωή και είναι συνήθως πλανόδιοι έμποροι φρούτων, λαχανικών, μικροεπίπλων και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, όπως επίσης παλαιοπώλες, συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών και πλανόδιοι οργανοπαίχτες. Οι δεύτεροι κατοικούν είτε σε χωράφια και σημεία εκτός πολεοδομικών συγκροτημάτων είτε σε γειτονίες πόλεων ή ξεχωριστούς οικισμούς. Τα επαγγέλματα που ασκούν έχουν σχέση συνήθως με το εμπόριο. Η σημαντικότερη γιορτή των Ρομά είναι η γιορτή της Άνοιξης. Διάσημο έθιμο των τσιγγάνων είναι να χορεύουν τον διάσημο ελληνικό γυναικείο χορό, το τσιφτετέλι.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Ρομά της Ελλάδας παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία που εντοπίζεται κυρίως στο λεξιλόγιο, στη φωνητική, τη μορφολογία και τη σύνταξη. Η ”ρομανές” των Ρομά της Ελλάδας είναι μια διεθνής γλώσσα και παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Περιέχει στοιχεία των αρχικών γλωσσών των Ρομ καθώς και πολλά στοιχεία από την περσική, την τουρκική, τη ρουμανική, τη αρμενική, τη βουλγαρική και φυσικά, την ελληνική.

Θοδωρής Μιχαλόπουλος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s