ΛΟΓΟΣ…ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ….!

Σήμερα πολλά είναι τα παιδιά που από μικρές ηλικίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον λόγο και την έκφρασή τους.Η Κατερίνα Αγαπίδου( Αgapidou93@gmail.com )είναι λογοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας, και στην συνέντευξη που μας παραχώρησε,μας μιλάει για αυτές τις λογοθεραπευτικές δυσκολίες αλλά δίνει και συμβουλές στους νέους γονείς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν…

 1. Τί ακριβώς κάνει μια λογοθεραπεύτρια; Η λογοπαιδικός ή διαφορετικά η λογοθεραπεύτρια ασχολείται με την ενημέρωση,την αξιολόγηση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων. Παράλληλα,προσπαθεί να αποτρέψει την επιδείνωση των δυσλειτουργιών που επιφέρουν νευρολογικές παθήσεις που εκδηλώνονται σε παιδιά και ενήλικες αντίστοιχα.
 2. Σε ποιον τομέα εξειδικεύεσαι; Εγώ εξειδεικέυομαι κυρίως στον αυτισμό. Ο αυτισμός αποτελεί μια διαταραχή του λόγου και υπάρχουν πολλά παιδιά που γεννιούνται με αυτή την διαταραχή.
 3. Το επάγγελμά σου έχει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Θεωρείς πως τα σημερινά παιδιά έχουν περισσότερες δυσκολίες από τις προηγούμενες γενιές; ‘Οχι δε θα έλεγα κάτι τέτοιο,όμως έχουν αλλάξει πολύ οι απαιτήσεις της νέας γενιάς και ο κόσμος,και οι γονείς σήμερα είναι πιο ενημερωμένοι,οπότε αντιλαμβάνονται γρήγορα εάν υπάρχει κάποια δυσκολία στο παιδί. Αυτός είναι και ο λόγος που απευθύνονται άμεσα σε εμάς τα τελευταία χρόνια.
 4. Με τι ηλικίες παιδιών ασχολείσαι κυρίως; Ασχολούμαι με παιδιά απο 8 έως 15 ετών, δεν είναι μόνο άτομα με αυτισμό, αλλά είναι και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
 5. Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να ασχοληθεί και με ενήλικες ή ακόμη και με ηλικιωμένα άτομα; Ναι,μπορείς να ασχοληθείς με όλες τις ηλικίες, γιατί εκτός του ότι είναι δουλειά μας να παρεμβαίνουμε στον λόγο,ασχολούμαστε και με την μνήμη και την έλλειψη προσοχής. Μετά από ένα εγκεφαλικό για παράδειγμα,ο λογοθεραπευτής μπορεί να ασχοληθεί αρκετά με τον λόγο του ασθενή ,αν έχουν πειραχθεί αρκετά οι φωνητικές χορδές και έχουν υποστεί αλλοίωση.

 1. Από τα δικά σου περιστατικά μέχρι τώρα, ποια ήταν δυσκολότερα; Δεν υπάρχει δυσκολότερο ή ευκολότερο. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό,κάθε κατάσταση έχει το δικό της βάρος.

 2. Πως ένας γονιός μπορεί να καταλάβει πως το παιδί του έχει μαθησιακές δυσκολίες ή κάποιο λογοθεραπευτικο πρόβλημα; Ειδικότερα όταν το παιδί είναι μικρής ηλικίας και είναι πιο δύσκολο να το αντιληφθεί ο γονιός. Σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών ,ο πρώτος που πρέπει να ενημερώσει τους γονείς και είναι υπεύθυνος είναι η δασκάλα του στο σχολείο. Σε περιπτώσεις που αναφερόμαστε σε μικρότερες ηλικίες, αυτό που μπορεί να παρατηρήσει ο γονιός στο παιδί , είναι η καθυστέρηση στον λόγο ή κάποια αντικοινωνική συμπεριφορά.

 3. Παράλληλα και με την δική σου θεραπεία,υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι το παιδί τους; Ναι φυσικά,μόνο η δική μου επέμβαση δεν είναι αρκετή.Για τον λόγο αυτό,μετά απο κάθε συνεδρία ενημερώνεται και ο γονιός για αυτά που πρέπει να κάνουν στο σπίτι.Επιπλέον,κάτι που θα βοηθούσε τους γονείς(μακροπρόθεσμα)θα ήταν μία ψυχολογική υποστήριξη στους ίδιους για να αντιληφθούν την δυσκολία του παιδιού τους και να το βοηθήσουν όσο καλύτερα μπορούν.Διαφορετικά,έαν αρνούνται να κατανοήσουν τις δυσκολίες του,τόσο περισσότερο δυσκολεύουν και τις δικές μου θεραπείες.

 4. Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για να διορθωθεί το παιδί και να ξεπεράσει τις δυσκολίες του; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάρκεια. Μπορεί να χρειαστεί ένας μήνας,μέχρι και μερικά χρόνια.Είναι ανάλογα με την κάθε δυσκολία του παιδιού,γιατί το καθένα είναι ξεχωριστό.

 5. Υπάρχουν δυσκολίες που μπορεί το παιδί να καλυτερεύσει αλλά να μην “εξαφανιστούν” ποτε; Ναι,δυστυχώς δεν υπάρχει πάντα βελτίωση στο μέγιστο,προσπαθούμε όσο γίνεται. Ωστόσο,υπάρχουν και δυσκολίες που έχουν θεραπευτεί και τελείως,όπως είναι για παράδειγμα τα αρθρωτικά προβλήματα.

 6. Τέλος,θα ήθελα να μας δώσεις μια δική σου συμβουλή προς τους γονείς αυτούς. Να ενημερώνονται συχνά για οποιοδήποτε θέμα αφορά τα παιδιά τους, ετσί ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούν κάποια δυσκολία τους και να μη διστάζουν να απευθύνονται κάθε φορά στους ειδικούς για επιπλέον υποστήριξη.

Τα λέμε σύντομα,

Ξύτσα Έλενα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s