Ο Πολυγυρος Χαλκιδικης απο μια αλλη πλευρα

 polygyros-halkidiki

Σύγχρονη πόλη, πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής, ο Πολύγυρος χτισμένος στους πρόποδες του Χολομώντα είναι ένα όμορφο μέρος με παραδοσιακά και αρχοντικά σπίτια, με χώρους άφθονου πρασίνου και θέα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Πολύγυρος είναι καθαρά αγροτικό μέρος όπου οι κάτοικοι ασχολούνται με την φημισμένη καλλιέργεια της ελιάς. Τα αγόρια συνήθως κληρονομούν τα χωράφια με τις ελιές ενώ τα κορίτσια τα παραδοσιακά οικόπεδα.
Η πόλη χωρίζεται σε δύο κομμάτια, την παλαιά και την καινούρια πόλη. Η καινούρια πόλη είναι γεμάτη με μαγαζάκια, καφέ και εστιατόρια. Η παλαιά πόλη είναι το πιο όμορφο κομμάτι του Πολυγύρου καθώς μπορείς να κάνεις απεριόριστες βόλτες που θα σε χαλαρώσουν και θα ηρεμήσουν.

poligiros

Τα παραδοσιακά κτίρια, οι “διάσημες” έξι βρύσες, το πετρόχτιστο δημαρχείο, η δημοτική βιβλιοθήκη, το μητροπολιτικό κτίριο και άλλα μέρη που ομορφαίνουν το συνεχώς αναπτυσσόμενο κέντρο της Χαλκιδικής.

vivliothikipoiligirou_copy

Στον Πολύγυρο υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο, που περιλαμβάνει εκθέματα προερχόμενα από ολόκληρη τη χερσόνησο της Χαλκιδικής, που καλύπτουν τόσο τα προϊστορικά χρόνια, όσο και τη γεωμετρική, την αρχαϊκή, την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκεί εκτίθενται και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας Ολύνθου. Επίσης ενδιαφέρον είναι και το Λαογραφικό Μουσείο, στην οικία Καραγκάνη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακές φορεσιές, αγροτικά εργαλεία και την αναπαράσταση του αστικού σπιτιού των αρχών του εικοστού αιώνα. Στα πλαίσια της προσπάθειας διατήρησης των εθίμων, διεξάγεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, το διάσημο Καρναβάλι του Πολυγύρου όπου αναβιώνουν πολλά έθιμα και στήνεται γλέντι στο κέντρο της πόλης.

agios-nikolaos1

Στην μικρή πόλη θα βρεις πολλούς επιχειρηματίες από την Ιταλία και την Τουρκία οι οποίοι επισκέπτονται ομάδες αγροτών της ελιάς για να κλείσουν σημαντικές συμφωνίες.
Αν ο δρόμος σου σε βγάλει προς τα εκεί, μη ξεχάσεις να επισκεφτείς τον Άγιο Πρόδρομο, το διάσημο χωριό κοντά στον Πολύγυρο με τα φημισμένα σουβλάκια του. Την Αρναία, για την ομορφιά και την ιστορία της και μη παραλείψετε να δοκιμάσετε το Μουντοβίνα, ούζο με μέλι, το σήμα κατατεθέν της περιοχής μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, ένας ακόμη ενδιαφέρον προορισμός με ιστορία είναι τα Στάγειρα, η πατρίδα του Αριστοτέλη.
Καλή διασκέδαση και διαμονή αν επιλέξετε τον Πολύγυρο. Είναι ιδανικός για το δροσερό του κλίμα και πολλοί είναι αυτοί που τον επιλέγουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Μισιρλή Χριστίνα 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s