Η «ΑΣΘΕΝΕΙΑ» ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ

Η ομοφοβία είναι ένα θέμα για το οποίο πολλοί αρνούνται να μιλήσουν ,ειδικά στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί μεγάλο λάθος ,μιας και όσοι ήταν ή είναι ομοφοβικοί δε το παραδέχτηκαν ποτέ. Στην ουσία, πρόκειται για μια γενικευμένου τύπου φοβική αντίδραση προς άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από αυτόν του ομοφοβικού.

Οι τάσεις ομοφοβίας είναι δυστυχώς -ακόμη- ιδιαίτερα αυξημένες στην Ελλάδα, κυρίως από άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Περισσότεροι από το 90% των γκέι ανδρών και γυναικών έχουν αναφέρει πως έχουν γίνει στόχος προφορικών προσβολών ή απειλών και περισσότεροι από το 1/3 έχουν υποστεί βία λόγω της ομοφυλοφιλίας τους. Επιστήμονες του εξωτερικού υποστήριξαν πώς πίσω από τις ομοφοβικές τάσεις τέτοιων ανθρώπων, κρύβεται μία άλλη μορφή του χαρακτήρα τους που αποδίδεται στην δική τους ομοφυλοφιλική φύση.Πιο συγκεκριμένα, οι Henry Adams, Lester Wright και Bethany Lohr του πανεπιστημίου της Τζόρτζια ξεκίνησαν έρευνα σε ομοφοβικά και μη άτομα και κατέληξαν στο γεγονός ότι η ομοφοβία έχει σχέση με την ομοφυλοφιλική διέγερση ,την οποία το ομοφοβικό άτομο είτε αγνοεί είτε αρνείται. Έχει λοιπόν να κάνει με άτομα που φαινομενικά είναι ετεροφυλόφιλα και δυσκολεύονται να αποδεχτούν τα ομοφυλοφιλικά τους συναισθήματα ή δραστηριότητες.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια, η ομοφοβία όμως είναι, γι’ αυτό και πρέπει να θεραπευτεί. Όσο καλύτερη είναι η ψυχική υγεία ενός ατόμου, όσες λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να είναι ομοφοβικός. Οι ανώριμοι αμυντικοί μηχανισμοί, μπορεί να τον κάνουν να λειτουργήσει παρορμητικά, παθητικά-επιθετικά ή να αρνείται την ύπαρξη ενός προβλήματος. Εκτός αυτών, ένα ακόμη κομμάτι που παίζει σημαντικό ρόλο για το θέμα αυτό είναι  η δυσλειτουργική προσωπικότητα και αλληλοεπιδρά με παράγοντες όπως η θρησκεία και οι συντηρητικές αξίες.

Όλοι είμαστε φορείς κάποιου είδους διαφορετικότητας, όμως με το να φοβάται κάποιος κάτι δεν θα καταφέρει να αλλάξει την φύση του ανθρώπου. Η ύπαρξη και συνύπαρξή μας με την ανθρωπότητα αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Η ομοφοβία είναι μονάχα ένας καταπιεστικός φόβος που πρέπει να ξεπεραστεί και να καταργηθεί από το κεφάλι του καθενός.

Τα λέμε σύντομα,

Ξύτσα Έλενα

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s