ΕΚΤΡΩΣΗ: Ποια ειναι η αληθεια; (Συνεντευξη απο την γυναικολογο Αλεξανδρα Σωτηροπουλου)

egkyklios-ieras-synodou-i-ekklisia-theorei-oti-i-ektrosi-synista-fono

Μια πράξη στην οποία οδηγούνται πολλές γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Πολλές με την θέληση τους, άλλες επειδή είναι η μόνη λύση. Πρέπει να σημειωθεί οτι πολλές ανήλικες τα τελευταία χρόνια οδηγούνται στον δρόμο της έκτρωσης. Κυρίως μόνες τους και χωρίς κανέναν να τους στηρίζει. Βγαίνεις όμως πιο δυνατή μετά από αυτήν την πράξη; Ή κλείνεσαι στον εαυτό σου; Η γυναικολόγος Αλεξάνδρα Σωτηροπούλου θα μας δώσει κάποιες πληροφορίες για το Θέμα της έκτρωσης.

    1. Τι γνώμη έχετε για τα κορίτσια που μπαίνουν από μικρή ηλικία στην σεξουαλική ζωή;

Tα παιδιά στις μέρες μας ξεκινάν από πολύ μικρή ηλικία να έχουν σεξουαλική επαφή. Τα περισσότερα δεν χρησιμοποιούν προφύλαξη γιατί δεν γνωρίζουν και τις επιπτώσεις. Είναι πολλά τα κρούσματα εγκυμοσύνης σε ηλικίες κάτω των 17 ετών. Στις περιπτώσεις αυτές η έκτρωση φαίνεται να είναι η μόνη λύση. Υπάρχει στέρηση πληροφόρησης. Αν ενημερωνόντουσαν σωστά δεν θα φτάνανε σε αυτόν τον δρόμο και βέβαια νομίζω έχει και η οικογένεια και η παιδεία ευθύνη σε αυτό.

  1. Πώς γίνεται η έκτρωση

Η διαδικασία της έκτρωσης γίνεται με δύο τρόπους. Ή με φαρμακευτική αγωγή, που  προκαλεί διακοπή της κύησης και αποβολή του εμβρύου από τον οργανισμό, είτε με χειρουργική επέμβαση όπου μετά από νάρκωση το έμβρυο διαμελίζεται και αφαιρείται με την χρήση κατάλληλων εργαλείων

  1. Υπάρχουν επιπτώσεις μετά την έκτρωση;

Υπάρχουν αλλά είναι σπάνιες. Μια γυναίκα που έκανε έκτρωση, μπορεί να εμφανίσει λοιμώξεις οι οποίες είναι πιο συχνές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Επίσης μπορεί να υπάρξει και στειρότητα, γιατί υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η περίοδος της γυναίκας λόγω της έκτρωσης αλλά είναι πολύ σπάνιες οι πιθανότητες. Νομίζω αυτό για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν είναι ψυχική υγεία και όχι η σωματική.

  1. Πόσο κοστίζει μία έκτρωση;

Γύρω στα 500 με 600 ευρώ αλλά αυτό εξαρτάται και από την κλινική στην οποία θα πάει η εγκυμονούσα ή τον γυναικολόγο που θα κάνει την επέμβαση.

  1. Τι συμβουλεύετε εσείς αυτές τις γυναίκες;

Εξαρτάται από την περίπτωση που έχεις απέναντι σου. Αν έχεις μία έφηβη που με τον σύντροφο της δεν πήραν τις απαραίτητες προφυλάξεις, τότε η έκτρωση είναι ο μόνος δρόμος. Αν όμως έχεις μία πιο ώριμη γυναίκα, τότε μπορείς να της πεις: « είσαι σίγουρη για αυτό; » , «υπάρχουν πολλές γυναίκες που ξέρω που θα θέλαν να ήταν στην θέση σου ». Συνήθως δηλαδή όσο μπορώ προσπαθώ να τους δείξω ότι η έκτρωση δεν είναι και τόσο σωστή κατεύθυνση.

  1. Επηρεάζεται η ψυχολογία της γυναίκας ;

Είναι δύσκολο να πάρεις την απόφαση να κάνεις έκτρωση γιατί το αποτέλεσμα θα είναι όταν ωριμάσεις να το μετανιώσεις. Θα θυμάσαι για μια ζωή την έκτρωση που κάποτε έκανες. Είναι κάτι που, αν το κάνεις,  δε θα το ξεχάσεις! Σίγουρα τις πρώτες μέρες θα βιώνει μια περίεργη κατάσταση. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράμα. Οι περισσότερες τα βάζουν με τον εαυτό τους.  Θέλουν να μείνουν λίγο μόνες. Οι φίλες και η οικογένεια όμως πρέπει να τους σταθεί, για αυτό καλό θα ήταν να μην πάνε μόνες εκείνη την μέρα.

  1. Έχουν έρθει γυναίκες για έκτρωση και τελικά αποφάσισαν να μην κάνουν;

Ναι, λίγα κρούσματα βέβαια αλλά μου έχει συμβεί. Την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να το κρατήσουν και άρχισαν να κλαίνε. Και φυσικά έχω χαρεί πολύ.

  1. Στεναχωριέστε όταν αφαιρείτε αυτήν την ζωή;

Σίγουρα δεν χαίρομαι. Είναι θέμα συνήθειας νομίζω. Στην αρχή θυμάμαι ήμουν πολύ στεναχωρημένη, όταν έκανα τις πρώτες εκτρώσεις εννοώ. Μετά δεν έχεις άλλη επιλογή. Αν και γνωρίζω γιατρούς οι οποίοι δεν δέχονται να το κάνουν. Αλλά όταν είσαι γιατρός πρέπει να εξυπηρετείς τον ασθενή σου με κάθε κόστος. Είναι ο κώδικας δεοντολογίας . Ο όρκος του Ιπποκράτη όπως λέμε εμείς!

  1. Θεωρείται φόνος;

Οι γνώμες είναι διχασμένες. Στις μέρες μας  ένα έμβρυο  θεωρείται ζωντανό μετά τον 4ο με  5ο  μήνα της εγκυμοσύνης οπού μπορείς να δεις και το φύλλο του παιδιού  . Στους πρώτους  μήνες, ,νομικά τουλάχιστον, δε θεωρείται ζωντανό. Δεν δηλώνεις μια αποβολή τριών μηνών. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν γιατροί που δεν το κάνουν. Είναι δύο αντίθετα άκρα.

  1. Μια τελευταία ερώτηση για να κλείσουμε την συνέντευξη, τι γνώμη έχεις για το χάπι της επόμενης μέρας;

 Το χάπι της επόμενης μέρας είναι η λύση της έκτακτης ανάγκης. Δεν θεωρείται ούτε έκτρωση ούτε φόνος. Απλά είναι μία προστασία σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ατύχημα στην σεξουαλική πράξη ή δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προφυλάξεις. Η γυναίκα πρέπει να το πάρει τις πρώτες τρεις μέρες για να αποφύγει τα αποτελέσματα μιας εγκυμοσύνης. Απλά το κακό είναι ότι πολλές γυναίκες οι οποίες δεν παίρνουν αντισυλληπτικά μπορεί να το πάρουν τρεις και τέσσερις φορές τον μήνα πράμα που δεν είναι καλό για την σωματική υγεία γιατί διαταράζει τον κύκλο της γυναίκας.

-Σε ευχαριστώ πολύ!

-Να σαι καλά.

Του Χρήστου Χριστοδουλάρα

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006110232850

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s