ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Προκατάληψη είναι μια αρνητική άποψη ή γνώμη που έχει σχηματίσει ένα άτομο, η οποία όμως βασίζεται σε ελλιπή ή λανθασμένα δεδομένα και περιγράφει την απέχθεια ενός ατόμου προς μια συγκεκριμένη νοοτροπία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προκατάληψης είναι η αντιμετώπιση των προσφύγων από τους Έλληνες. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η εισροή των προσφυγών στη χώρα συνεχώς αυξανόταν εξαιτίας του πολέμου στη Συρία. Σκοπός τους ήταν να μπορέσουν μέσω της Ελλάδας να περάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.  Το κλείσιμο όμως των συνόρων ορισμένων χωρών, όπως της Αυστρίας και της Σερβίας, «παγίδευσε» ουσιαστικά τους πρόσφυγες με αποτέλεσμα να παραμείνουν στην Ελλάδα.  Η παραμονή των προσφύγων στη χώρα μας δίχασε τον ελληνικό λαό, με την πλειοψηφία να επιθυμεί την αποχώρηση τους.

Η επιθυμία αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προκατάληψη των Ελλήνων απέναντι στους Σύριους, η οποία έχει δημιουργηθεί με το πέρασμα των χρόνων λόγω του μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Πιστεύουν πως ήρθαν στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη οικονομία της χώρας . Δεν μπορούν όμως να αντιληφθούν πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να έρθουν εδώ για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξέσπασε στη πατρίδα τους. Δεν παραμένουν στην Ελλάδα με τη θέληση τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν κανένα σκοπό να φύγουν από την πατρίδα τους και να έρθουν στη δική μας. Ο πόλεμος ήταν που τους ανάγκασε να το κάνουν. Δεν είχαν άλλη επιλογή προκειμένου να γλιτώσουν από τα δεινά του πολέμου.

Κλείνοντας, αναρωτιέμαι θα ήταν ίδια η στάση των Ελλήνων αν οι πρόσφυγες αντί για Σύριοι ήταν Γερμανοί ή Γάλλοι;

Παπαδόπουλος Ναπολέων

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s