ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

leykos-pyrgos_eswterika

Αναπόφευκτη προσδοκία αποτελεί η πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στον Λευκό Πύργο για να δουν τα εκθέματα που βρίσκονται εκεί εφόσον δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
Εδώ και χρόνια τα άτομα με κινητική αναπηρία έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν την έκθεση μόνο εικονικά από πληροφοριακούς σταθμούς στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν την γνώμη τους γι αυτό το θέμα, καθώς πρότειναν και κάποιες λύσεις για την αντιμετώπισή του.
Η Γεωργία Παππά, κάτοικος Θεσσαλονίκης δήλωσε πως όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε είδους χώρο που θα συμβάλει στην μόρφωσή τους . Επιπλέον, πρότεινε την τοποθέτηση ενός ασανσέρ ή μιας ράμπας για να γίνει εφικτή η πρόσβαση των ατόμων αυτών και στην κορυφή του ιστορικού κτιρίου.
« Πιστεύω πως θα μπορούσε να γίνει κάτι και για αυτό το πρόβλημα απλά οι άνθρωποι δεν κινητοποιούνται. Τους ενδιαφέρει να λύσουν μονό τα δικά τους προβλήματα και δεν κοιτάνε παραπέρα. Υπάρχουν τρόποι για να την πρόσβαση των κινητικά αναπήρων ανθρώπων μέσα στον λευκό πύργο. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να βάλουν πρόσθετες ράμπες πάνω στην σκάλα και να ανεβαίνουν με αυτόν τον τρόπο τα άτομα με κινητικά προβλήματα.» είπε η Τσιακίρη Ειρήνη.
Η Ηλιάνα Τσακιρουδη ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει πρόσβαση στον λευκό πύργο για τα άτομα με κινητική αναπηρία. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι αυτά τα προβλήματα και πρότεινε την εγκατάσταση ενός ειδικού καθίσματος για την αυτόματη μεταφορά τους.
Η Αναστασία Καραδημητρίου αρχιτέκτονας του μουσείου, εξήγησε πως είχε γίνει από την υπηρεσία μελέτη για ενδεχόμενη προσθήκη ανελκυστήρα, ώστε να υπήρχε πρόσβαση στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι μια τέτοια προσθήκη είναι αδύνατη είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, για λόγους που αφορούν αφενός στην ιστορικότητά του, στην ιδιαίτερη μορφολογία του κτηρίου, καθώς και λόγους που αφορούν στην ασφάλεια των επισκεπτών.

ΛΙΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s