ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Ο αλκοολισμός στην Ευρώπη φτάνει σε μεγάλα επίπεδα και προκαλεί χρόνια προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, ακόμα και θανάτους με τα ποσοστά όσο περνούν τα χρόνια δυστυχώς να ανεβαίνουν. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι εξίσου μεγάλο. Ανησυχητικό είναι πως μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που καταναλώνουν αλκοόλ είναι παιδιά.Alcohol abuse
Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά ψηλά στην λίστα με τις χώρες που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ κατά άτομο με τον κάθε έναν να καταναλώνει 10,3 λίτρα αλκοόλ τον χρόνο. Το αλκοόλ αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα νοσηρότητας στην Ελλάδα.
Μεγάλη διαφορά φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλλα και στα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα με 25,9% για τους άντρες και 5,6% για τις γυναίκες. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 2.000 θάνατοι 4.000 βαριά τραυματισμένοι και 30.000 ελαφρά τραυματισμένοι, ποσοστό διπλάσιο από το παγκόσμιο μέσο όρο. Το αλκοόλ όμως δεν είναι υπεύθυνο μόνο για τα τροχαία ατυχήματα. Προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας και ψυχική και σωματική
εξάρτηση. Είναι καλό να αναφερθεί, για να προβληματίσει, πως το 2012 καταγράφηκαν 3,3 εκατομμύρια θάνατοι λόγο αλκοόλ. Θα πρέπει να ανησυχεί το γεγονός όμως ότι 3 στους 4 αγνοούν την εξάρτηση τους στο αλκοόλ και το ανακαλύπτουν μετά από επίσκεψη τους σε γιατρό για άλλες εξετάσεις.
Πολλοί ακόμα είναι αυτοί που παρόλο που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ δεν ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού τους για θεραπεία και απεξάρτηση. Για αυτούς όμως που τελικά αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο υποτροπιασμού αφού σύμφωνα με έρευνα το 44% εκείνων που δέχονται την θεραπεία παρουσιάζουν υποτροπιασμό μέσα σε διάστημα 10 μηνών.
Όμως είναι ανησυχητικό πως άτομα νεαρής ηλικίας πίνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες. Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ 3 στους 5 μαθητές ηλικίας 13 εως 19 ετών δηλώνουν πως έχουν πιεί κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μια φορά μέσα σε ένα μήνα.
Είναι λοιπόν θα έλεγε κανείς απαραίτητη η άμεση ενημέρωση για το θέμα και να γίνει σκοπός του ανθρώπου να ζει μια ζωή υγιέστερη και καλύτερη. Να είναι ευτυχισμένη χωρίς τη «βοήθεια» του αλκοόλ.

Θεοδοσίου Κατερίνα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s