Η “ΟΥΣΙΑ“ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 αρχείο λήψης 

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα συνηθισμένο άρθρο το επακόλουθο περί ναρκωτικών και φλύαρης κινδυνολογίας όμως στόχος είναι η <<ουσία>> να αποβεί χρήσιμη και διδακτική. Η ομορφιά του ανεξερεύνητου κρύβεται στις ιδιαιτερότητες και στα σύνορα της παραλογής τόλμης ενός χαρακτήρα. Κρύβει όμως και μονοπάτια δίχως εύκολο γυρισμό, μονοπάτια δύσβατα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν απλά παρακάμπτοντας τα, πηγαίνοντας από τον πραγματικά δύσκολο κυκλοφοριακό δρόμο. Μα τι λέω…αν υπάρξει μποτιλιάρισμα στον κεντρικό; Φυσικά και θα υπάρξει και το ξέρουμε, για αυτό και τα μονοπάτια προτιμούνται όλο και πιο συχνά.

     Η κοινή λογική υποστηρίζει πως οι χρηστές των ναρκωτικών προέρχονται από κατώτερα κοινωνικά στρώματα, άτομα μιας περιορισμένης γνώσης. Όπως προκύπτει όμως από το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας, οι φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ παίρνουν ναρκωτικά. Ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και ψυχίατρος Γεώργιος Παπαζησης, ήταν  επιστημονικά ο υπεύθυνος αυτής της μελέτης. «Η μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις 657 φοιτητών Ιατρικής, 90% προπτυχιακών και 10% μεταπτυχιακών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ηλεκτρονικό ανώνυμο ημερολόγιο», είπε ο κ. Παπαζήσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πράγματι ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις φοιτητές έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας, έστω μία φορά στη ζωή του. Πιο αναλυτικά, το 21% δήλωσε ότι έκανε χρήση μαριχουάνας, το 2,3% κοκαΐνης, το 2,3% ecstacy, το 2% LSD, το 2% κεταμίνης και το 1,8% αμφεταμινών.  Προφανώς αυτό δεν δίνει άλλοθι στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που είναι χρηστές. όμως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός  πως οι γιατροί του μέλλοντος γίνονται οι γιατροί του εαυτού τους.

Η συνέντευξη που ακολουθει είναι από τον Γ. Τ. για τα προβλήματα που αντιμετώπισε σε θέματα όπως είναι η εξάρτηση: «Πρώτη φορά που δοκίμασα χόρτο ήταν όταν πήγαινα πρώτη λυκείου ακόμα, μαζί με τον κολλητό μου. Είχαμε πολλούς γύρο μας που διέθεταν χασίσι και βλέπεις θέλαμε να δοκιμάσουμε, να δούμε πως είναι. Για την εμπειρία λέγαμε και γελάσαμε μεταξύ μας. Θυμάμαι ακόμα αυτήν την πρώτη φορά, σε ένα δασάκι κάπου στην Γερμάνια, εγώ, ο κολλητός μου και δυο ακόμα παιδιά που είχαν προθυμοποιηθεί με το αζημίωτο φυσικά να μας προσθέσουν αυτήν την εμπειρία στα κατορθώματα μας… Τράβηξα την πρώτη τζούρα και προσπάθησα να μην βήξω, να μην φάνω και εντελώς πρωτάρης. Στην δεύτερη και στην τρίτη δεν είχα τόσο τύχη όμως. Ο κολλητός μου μια από τα ιδία και αυτός. Πρέπει να κράτησε το πολύ 7 λεπτά η όλη διαδικασία, ε λοιπόν κούκλα μου αυτά τα 7 λεπτά ήταν υπέρ αρκετά για να γελάμε για το πιο ασήμαντο και ανούσιο πράγμα. Το κεφάλι μας είχε μια γλυκιά ζαλάδα και το χασμουρητό έπαιρνε και έδινε. Από κάποια στιγμή και μετά δεν επικοινωνούσαμε, δεν έβγαζε πλέον τίποτα νόημα. Εκείνη την ημέρα κοιμηθήκαμε από το μεσημέρι μέχρι το επόμενο πρωί. Πλέον μπορώ να σου πω πως καθάρισα και εγώ και ο κολλητός μου. Είχαμε αρχίσει να χάνουμε τον εαυτό μας, όμως ευτυχώς είχε στήριγμα ο ένας τον άλλον και καταφέραμε να βγούμε από αυτόν τον κύκλο».

Ο Όρος τοξικομανία αντικαταστάθηκε από τον όρο τοξικοεξάρτηση. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και ο όρος ναρκωτικά δεν είναι σωστός, επειδή δεν είναι ακριβής. Ακριβέστερο θεωρείται να αναφερόμαστε σε ψυχοδραστικές ουσίες. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα οι όροι «ψυχοδραστικές ουσίες» ή «ναρκωτικά», έχει επικρατήσει να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Η νομοθεσία μας υιοθετεί τον όρο ναρκωτικά.

Ξέρω πως όλοι κάπου άδω φανταζόμαστε έναν επίλογο με αρκετά <<μη>> και μπόλικα <<πρέπει>> όμως δεν με βρίσκει σύμφωνη η μέθοδος της καταπίεσης που ασκείτε συνήθως σε περιπτώσεις εξάρτησης. Η τακτική για να αποτρέψεις κάποιον από μια πράξη είναι να μην του επιβάλλεις την εναλλακτική λύση αλλά να του δείξεις με επιχειρήματα πως δεν αξίζει. Να του πεις για τις ιστορίες των ανθρώπων που δεν είχαν την πολυτέλεια της αυτοσυγκράτησης. Να του αφήσεις το δικαίωμα της επιλογής. Είναι πολλά τα πράγματα στην ζωή που θα πρέπει να προσέχουμε και να φλεγόμαστε όμως για να μας δοθεί η δυνατότητα να είμαστε προσεκτικοί θα πρέπει κυρίως να έχουμε ζωή!

Λάμπρου Μαρίνα – Ιφιγένεια

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s