ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΟΑΚΑ ΤΟ 2012

Μπορεί να πέρασαν 4 χρόνια αλλά ακόμη μνημονεύονται από πολλούς τα, εκτεταμένης κλίμακας, επεισόδια που σημάδεψαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στις 18 Μαρτίου 2012 στο ΟΑΚΑ. Οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και της Αστυνομίας, η ρίψη μολότοφ και οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στο γήπεδο καθιστούν τα συγκεκριμένα επεισόδια από τα χειρότερα που έχουν γίνει σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο Νίκος Σιδηρόπουλος, 19χρονος τότε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ήταν στο γήπεδο και πιο συγκεκριμένα στη Θύρα των οργανωμένων, όπου πραγματοποιήθηκε ο κύριος όγκος των επεισοδίων. Ως αυτόπτης μάρτυρας μας αναλύει τι ακριβώς συνέβη.

Ε : Υπήρχε έλεγχος πριν μπείτε στο γήπεδο;

Α : Ελάχιστος, όχι όσος απαιτούνταν για τη κρισιμότητα του αγώνα και για ένα γήπεδο όπως το ΟΑΚΑ που χωράει 70.000 ανθρώπους. Σε άλλους αγώνες υπήρχε πολύ καλύτερος έλεγχος ειδικότερα σε ευρωπαϊκούς. Η Αστυνομία έχει μεγάλη ευθύνη για τα επεισόδια.

Ε : Έμπαινε κόσμος στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο;

Α : Εγώ προσωπικά είχα εισιτήριο το οποίο βέβαια δεν ελέγχθηκε ποτέ. Έμπαινε κόσμος χωρίς εισιτήριο. Υπήρχε ένας υποτιθέμενος πρώτος έλεγχος από ανθρώπους των ΜΑΤ αλλά απλά περνούσε κόσμος χωρίς αυτοί να τσεκάρουν αν είχες εισιτήριο ή όχι. Τα τουρνικέ του γηπέδου δεν δούλευαν και επικρατούσε χάος.

E : Σε ποια Θύρα του γηπέδου βρισκόσουν εσύ;

Α : Μπήκα στη θύρα 35 του ΟΑΚΑ, τη θύρα όπου βρίσκονταν οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Την λεγόμενη Θύρα 13. Εκεί έγινε ο κύριος όγκος των επεισοδίων.

Ε : Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια;

Α : Πριν ξεκινήσει ο αγώνας ήταν έκρυθμη η κατάσταση. Υπήρξαν κάποια επεισόδια μικρής κλίμακας με οπαδούς και αστυνομικούς αλλά έληξαν γρήγορα. Τα περισσότερα έγιναν στο ημίχρονο. Έξω από τη θύρα που ήμουν έγιναν συμπλοκές αστυνομίας και οπαδών. Οι οπαδοί θυμάμαι ότι ξεκόλλησαν μια μεγάλη λαμαρίνα της θύρας και μπαινόβγαιναν ανενόχλητοι μέσα και έξω από αυτή.

Ε : Ποια ήταν η στάση της Αστυνομίας;

Α : Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως ο ξάδελφος μου έφυγε από το γήπεδο γιατί δεν άντεχε άλλο. Πάντως με τα δακρυγόνα κάπως ηρέμησε η κατάσταση και ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με καθυστέρηση.

Ε : Τι ακολούθησε μετά και ξεκίνησαν πάλι επεισόδια;

Α : Μόλις ο Ολυμπιακός έκανε το 0-1 οι οργανωμένοι ουσιαστικά διέκοψαν τον αγώνα. Όταν μπήκε το γκολ έριξαν βόμβες μολότοφ στους άνδρες ασφαλείας του γηπέδου. Έτσι ο διαιτητής μαζί με τις ομάδες έφυγαν στα αποδυτήρια. Υπήρξαν πάλι μάχες σώμα με σώμα. Επικρατούσε χάος. Μπήκαν στην θύρα που βρισκόμουν 10 αστυνομικοί και συγκρούστηκαν με τους οπαδούς. Θυμάμαι μάλιστα πως από τον έναν αστυνομικό οι οπαδοί πήραν το γκλοπ, την ασπίδα και το κράνος και τα κρέμασαν στα κάγκελα της θύρας. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά. Ακόμη θυμάμαι ότι ένας οπαδός είχε πάρει ένα λάστιχο από το πυροσβεστικό όχημα που υπήρχε στο γήπεδο και πετούσε νερό στους αστυνομικούς. Ταυτόχρονα και στα επίσημα του γηπέδου έβλεπα ότι υπήρχαν επεισόδια καθώς και εκεί υπήρχαν οργανωμένοι οπαδοί. Μερικοί μάλιστα μπήκαν και στον αγωνιστικό χώρο όταν ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι ο αγώνα δε θα συνεχιστεί.

Ε : Μετά από έρευνες της Αστυνομίας αποδείχθηκε πως οι οπαδοί ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, κράνη, σιδερογροθιές, ακόμα και με μπουκάλια με βενζίνη. Εσύ παρατήρησες πριν τον αγώνα να περνάνε οι οπαδοί τέτοιου είδους αντικείμενα μέσα στο γήπεδο;

Α : Προσωπικά δεν είδα τίποτα. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτά τα αντικείμενα είναι καλά κρυμμένα.

Ε : Ποιες ήταν οι υλικές ζημιές που παρατήρησες στο γήπεδο;

Α : Πέρα από την λαμαρίνα που είπα πριν υπήρχαν πάρα πολλά σπασμένα και καμένα καρεκλάκια. Ο ηλεκτρονικός πίνακας του γηπέδου που ήταν ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας στη θύρα είχε πάρει φωτιά. Το ταρτάν του γηπέδου από τις μολότοφ είχε πολλές λακούβες και είχε καεί. Ακόμη θυμάμαι μπροστά από τη θύρα οι οργανωμένοι είχαν καταστρέψει τα περισσότερα κάγκελα.

Ε : Ως μάρτυρας των επεισοδίων πιστεύεις τα σενάρια που συσχετίζουν με τα επεισόδια τη Χρυσή Αυγή ή ακροαριστερές ομάδες;

Α : Την χρονιά που έγιναν τα επεισόδια ένα μήνα πριν στις 12 Φεβρουαρίου είχε πορεία στην Αθήνα κατά της ψήφισης του 2ου Μνημονίου. Η αστυνομία εκείνη την μέρα είχε κάνει κάποιες συλλήψεις οπαδών έξω από το κεντρικό σύνδεσμο των οργανωμένων του Παναθηναϊκού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν επεισόδια στο γήπεδο μεταξύ οπαδών και αστυνομίας. Μια αντίδραση ουσιαστικά. Πάντως αυτοί που έκαναν τα επεισόδια πέρα από Παναθηναϊκοί ήταν του ακροαριστερού χώρου. Δεν νομίζω πως έχει σχέση η Χρυσή Αυγή.

Ε : Τέλος μετά από αυτά τα επεισόδια εκτεταμένης κλίμακας που ήσουν παρών, πήγες ξανά στο γήπεδό;

Α : Πήγα στο γήπεδο μετά από καιρό, περίπου δύο χρόνια. Από εκείνη την μέρα πάντως αποφεύγω τη θύρα των οργανωμένων.

Ε : Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

Α : Να είσαι καλά!

Παπαδόπουλος Ναπολέων

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s