ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

       Tragedy and comedy masks

       Η τέχνη του θεάτρου «εορτάζεται» καθημερινά σε όλο τον κόσμο από τη στιγμή της δημιουργίας των λυρικών και ιταλικών σκηνών στην Ευρώπη. Η θεατρική παραγωγή παραμένει ακατάπαυστη μέχρι σήμερα, παρόλο τους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε. Βέβαια, το 1962 και συγκεκριμένα στις 27 του Μάρτη, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ) θεσπίζει τον παγκόσμιο εορτασμό του Θεάτρου όπου η απήχηση του θα απλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

        Μέσω αυτής της ημέρας σπουδαίες προσωπικότητες του θεατρικού κλάδου (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί) στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Ένα μήνυμα που ενσωματώνει έναν μικρό απολογισμό του κάθε καλλιτέχνη για τη σημασία της τέχνης, του θεάτρου και της διαχρονικότητας.

            Ο καθένας από αυτούς σηματοδοτεί και εκφράζει την εποχή του. Όμως όλοι τους τείνουν και συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ο ρωσικής καταγωγής σκηνοθέτης και ερευνητής του σύγχρονου θεάτρου Ανατόλι Βασίλιεφ , το 2016 , είχε γράψει: «τι είναι ικανό να μας πει το θέατρο σήμερα; Τα πάντα!». Ο δικός μας Έλληνας θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης το 2001 είπε χαρακτηριστικά: «Nομίζω πως το θέατρο δε θα πάψει ποτέ να υπάρχει. Νομίζω, όσο κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, ότι είναι η Τέχνη του μέλλοντος. Το Θέατρο είναι τα πάντα.» Η Γαλλίδα  ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ, φέτος στέλνει το δικό της μήνυμα: «χωρίς το κοινό δεν υπάρχει θέατρο, ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».

             Αν κάποιος μελετήσει το έργο σπουδαίων ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους στην τέχνη του Θεάτρου, θα διαπιστώσει ότι αφιερωθήκαν σε αυτό αντιμετωπίζοντας το θέατρο ως κάτι το αέναο και οικουμενικό. Μήπως άραγε, η απάντηση στην απορία «γιατί το θέατρο εξακολουθεί να υπάρχει παρόλο τα εμπόδια» έγκειται στην ίδια την πίστη των καλλιτεχνών; «Ηθοποιός σημαίνει φως» επειδή εκείνοι το επέλεξαν.

Του Χρήστου Χριστοδουλάρα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s