21 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

1646116      Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού σήμερα, μια μέρα που θα πρέπει να μας βάζει όλους σε σκέψεις και να αλλάξει την στάση μας απέναντι στο διαφορετικό. Τι είναι όμως ο ρατσισμός; Ο ρατσισμός είναι η αντίληψη πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι αλλά διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του δέρματος, την θρησκεία, το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις ακόμα και την εθνικότητα. Ότι υπάρχουν δηλαδή ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι.
  Όλα ξεκίνησαν στις 21 Μαρτίου το 1960 στη Νότια Αφρική με μια ειρηνική εκδήλωση κατά των νόμων του Απαρτχάιντ που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας. Τα αιτήματα τους ήταν τα ίσα δικαιώματα όμως η εκδήλωση αυτή είχε άσχημη κατάληξη. Η αστυνομία συλλαμβάνει τρείς από αυτούς ως μέλη της αντιρατσιστικής οργάνωσης και ο κόσμος αρχίζει να διαμαρτύρεται. Η αστυνομία αρχίζει να πυροβολεί άοπλο πληθυσμό. Είχαν πεθάνει 69 άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους ήταν 8 γυναίκες και 10 παιδιά ενώ 180 τραυματίστηκαν εκ των οποίων 31 γυναίκες και 10 παιδιά.
Από αυτό το γεγονός καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού από τη Γενική Συνέλευση Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Είναι το πιο ηχηρό παράδειγμα για τις άσχημες εκβάσεις του ρατσισμού. Μια αντίληψη ανωτερότητας έγινε ο λόγος να ζούνε εκατοντάδες άνθρωποι στη φτώχεια και σε άθλιες συνθήκες ενώ πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους άδικα. Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και μετά από 60 περίπου χρόνια υπάρχουν ρατσιστές. Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από άλλους.
Σήμερα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τα προβλήματα που φέρνει ο ρατσισμός. Πρέπει για χάρη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους να αρχίσουμε να προωθούμε την ισότητα και να σταματήσουμε να δείχνουμε απέχθεια για κάτι διαφορετικό από εμάς.

Κατερίνα Θεοδοσίου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s