ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΑΓΧΟΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;

        panellhnies-2017

         Περίπου τέσσερις μήνες πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, κορυφώνεται  το άγχος και το στρες των μαθητών. Η προετοιμασία των παιδιών έχει αρχίσει ήδη από τον Αύγουστο, και πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε και η οριστική ημερομηνία για την έναρξη των εξεταζόμενων μαθημάτων. Η 3η Λυκείου πρόκειται για μια εξαντλητική χρονιά, που ακόμα και αν για τους περισσότερους είναι ένας “δρόμος” που θα τους δείξει το μέλλον, δεν παύει να δημιουργεί σωματική και ψυχολογική κούραση με αποτέλεσμα, πολλοί να τα παρατάνε. Τι συμβαίνει όμως ,όταν το άγχος κυριαρχεί τον νου;

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας θα ξεκινήσουν , και φέτος, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 7 έως τις 30 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται  για έναν μήνα επιπλέον  κούραση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, ένας μαθητής τρίτης λυκείου παρακολουθεί κατά μέσο όρο 15 ώρες μαθημάτων σε φροντιστήρια εβδομαδιαίως – μην ξεχνάμε και τα σχολικά μαθήματα . Στα 2.500 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα η εξεταστέα ύλη συνήθως έχει καλυφθεί από τον Ιανουάριο. Έπειτα ξεκινούν διαδοχικές επαναλήψεις και διαγωνίσματα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος. Πρόκειται για έναν παράγοντα ο οποίος, είτε μπορεί να είναι δημιουργικός, είτε να καταρρακώσει τον υποψήφιο ειδικά λίγες μέρες πριν την κρίσιμη εξέταση.

Ο ρόλος της οικογένειας παίζει σημαντικό ρόλο καθώς , πρέπει να εμψυχώνει το παιδί του. Οι γονείς πρέπει να υποστηρίζουν και να στέκονται δίπλα του σαν βράχος , ακόμα και αν δεν συμφωνούν με τις επιλογές του. Αξίζει να σημειωθεί πως, πολλές οικογένειες θέλουν να δουν στο πρόσωπο του παιδιού τους αυτό που δεν μπόρεσαν να γίνουν οι ίδιοι. Έτσι το πιέζουν να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του με αποτέλεσμα να μην σκέφτονται τα “θέλω” του. Έπειτα ο νεαρός έφηβος μπαίνει σε μία κατάσταση κατά την οποία δεν θέλει να απογοητεύσει την οικογένεια του. Οπότε ακολουθεί τον δρόμο που, έχει επιλέξει η μητέρα ή ο πατέρας του. Ουσιαστικά το άγχος των εξετάσεων συνήθως συνδέεται με τον φόβο που νιώθει ο υποψήφιος μήπως απογοητεύσει τους γονείς του .

Λίγους μήνες πριν τις Πανελλήνιες, οι εξεταζόμενοι, πρέπει να ορίσουν ένα ημερήσιο πρόγραμμα , που εκτός από την επανάληψη της ύλης, καλό θα ήταν να περιλαμβάνει διαδοχικά γεύματα με μεγάλες ποσότητες βιταμινών, κατανάλωση νερού, και τουλάχιστον έναν 7ώρο ύπνο. Επιπρόσθετα,  πρέπει να αποφεύγουμε τα υποκατάστατα, όπως βιταμίνες κτλπ τα οποία μπορούν να διεγείρουν τον οργανισμό. Ένα γερό πρωινό είναι η καλύτερη λύση για να σε τονώσει. Άγχος είναι λογικό να έχει ο εξεταζόμενος. Το θέμα είναι να το διαχειρίζεσαι σωστά. Γιατί το δημιουργικό άγχος σε πηγαίνει μπροστά, όσο και αν κυριαρχεί τον νου. Έτσι δρα ο ανθρώπινος εγκέφαλος!

του Χρήστου Χριστοδουλάρα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s