ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:ΑΝΟΙΞΗ & ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Του Στέλιου Κεραμιτσούδη

 

 

Η άνοιξη έφτασε και μαζί της έφερε τις καλύτερες φίλες της που είναι οι αλλεργίες. Πόσο καλές μπορεί να αποδειχτούν όμως οι φίλες της άνοιξης;
Μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για κάποιους ανθρώπους; Aν, ναι, με ποιον τρόπο μπορούν να προστατευθούν οι άνθρωποι από τις αλλεργίες; Για όλα αυτά
απαντά ο φαρμακοποιός Δημήτριος Καϊκής.

Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα είδη των ανοιξιάτικων αλλεργιών;

Μιλώντας για άνοιξη, εστιάζουμε κυρίως στη γύρη από τα λουλούδια.
Υπάρχει κάποιο τεστ αλλεργίας, το οποίο μπορεί να γίνει σε νοσοκομεία ή σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια. Πρόκειται για ένα τεστ κατά το οποίο εναποθέτουν κάποιες ουσίες κάτω απ’ το δέρμα και με αυτόν τον τρόπο φαίνεται σε ποιες ουσίες έχει αλλεργική αντίδραση ένας άνθρωπος.
Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε και μόνοι μας, αν τρίψουμε κάποιες ουσίες πάνω στο δέρμα και αποκτήσει κάποια ερυθρότητα ή κοκκινίσει. Επειδή είναι δύσκολο να μπούμε σε αυτή την διαδικασία, να ελέγχουμε , δηλαδή , όλες τις ουσίες από το περιβάλλον, καλό θα είναι να επισκεφθούμε κάποιο νοσοκομείο ή κάποιο ιδιωτικό ιατρικό φορέα ,για να το διαπιστώσουμε.

Με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστούν οι αλλεργίες;

Σαν φαρμακοποιός θα έλεγα καλύτερα μέσω των φαρμάκων. Εξαρτάται όμως και από το είδος της αλλεργίας. Αν πρόκειται για παράδειγμα, για δερματική ή συστηματική αλλεργία.
Στην περίπτωση της δερματικής αλλεργίας υπάρχει μεγάλη γκάμα αλοιφών και κρεμών με αντιαλλεργικές και αντισταμινικές ουσίες.
Ενώ όταν υπάρχει περίπτωση αλλεργικού άσθματος, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτού του είδους η αλλεργία, είναι μέσω της χορήγησης βροχοδιασταλτικών και αντιαλλεργικών φαρμάκων. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει ευρεία ποσότητα φαρμάκων ανάλογα με τον τύπο αλλεργίας.

Τι πρέπει να προσέχει κάποιος για να μην εκθέτει τον οργανισμό του σε περιβάλλοντα που μπορεί να εντείνουν την αλλεργική δραστηριότητα;

Eάν πρόκειται για αλλεργία πους προέρχεται από την γύρη στο περιβάλλον, ειδικά την περίοδο της άνοιξης, τότε θα πρέπει να αποφεύγεται η προσέγγιση σε περιοχές με έντονη βλάστηση καθώς και σε δασικές εκτάσεις.

Τι ονομάζεται αλλεργικό σοκ;

Αλλεργικό σοκ είναι ο τύπος της αλλεργίας που δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα. Όταν εισχωρεί το αλλεργιογόνο στον οργανισμό, προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση και έχουμε απότομη έκκριση ισταμίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερύθημα και μπορεί να κλείσει απότομα την αναπνοή.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τι κάνουμε σε αυτή περίπτωση;

Σ΄ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε ενέσεις αδρεναλίνης. Φυσικά, οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί και παθαίνουν εύκολα αλλεργικό σοκ, έχουν πάντα στην κατοχή τους τις συγκεκριμένες ενέσεις Οι ενέσεις αδρεναλίνης μπορεί να είναι παιδικές ή ενηλίκων.

Όταν συμβεί ένα αλλεργικό σοκ σε έναν άνθρωπο που δεν έχει κάποιο ιστορικό, τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός;

Συνήθως πρέπει να τον κρατάμε σε ήρεμη στάση και να φροντίσουμε ώστε οι αεραγωγοί του να είναι ανοιχτοί. Επίσης, θα πρέπει να παίρνει βαθιές αναπνοές και σιγά-σιγά το φαινόμενο θα ξεπεραστεί. Αυτή είναι η πρώτη άμεση λύση.

Υπάρχει αλόγιστη χρήση των φαρμάκων;
Μπορώ να πω ότι είμαστε οι χειρότεροι καταναλωτές. Χρησιμοποιούμε φάρμακα για τα πάντα, χωρίς να έχουμε επισκεφθεί κάποιο γιατρό ή συμβουλευθεί τον φαρμακοποιό μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα, η υπέρμετρη χρήση των αντιβιοτικών. Έχει περάσει στην νοοτροπία του Έλληνα ότι το αντιβιοτικό είναι το φάρμακο για τα πάντα. Τελείως λάθος.

Είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό;
Είναι πολύ επικίνδυνο για τον οργανισμό, γιατί προκαλεί ανοσία. Επίσης, δημιουργούνται ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία μεταδίδουμε στην ατμόσφαιρα, που μπορούν να προσβάλλουν κάποιον άλλον οργανισμό, ο οποίος δεν θα μπορεί να καταπολεμήσει την ασθένεια με συγκεκριμένα αντιβιοτικά. Μια άλλη περίπτωση, είναι η λεγόμενη «θεραπεία του γείτονα». Έρχεται κόσμος και λέει: <<Μου είπε ο γείτονας ότι παίρνει το χ φάρμακο για την πίεση… την χοληστερίνη και είναι καλό. Μπορείς να μου το προμηθεύσεις;>>Και φυσικά φθάνουμε στο σημείο πολλές φορές να μαλώνουμε με τον ασθενή, ο οποίος δεν εμπιστεύεται και εμάς. Απαιτεί το φάρμακο του γείτονα. Επομένως καταλήγουμε στο ότι , ναι, υπάρχει αλόγιστη χρήση φαρμάκων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s