”ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ…ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ”

1449918930230464310

Όπως είναι γνωστό, τα τροχαία ατυχήματα σημειώνονται αρκετά συχνά στην κοινωνία μας με αποτέλεσμα να <<χάνονται>> πολλές ανθρώπινες ζωές , και φυσικά να υπάρχουν πολλοί σοβαροί τραυματισμοί. Ποια είναι η αιτία όμως και ποιες οι συνέπειες;

Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών. Βάσει των στοιχείων της Eurostat για τα θανατηφόρα τροχαία, η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τροχαία που χαρακτηρίζονται <<σοβαρά>> και <<θανατηφόρα>> αυξήθηκαν κατά 3,8 και 8,3 αντίστοιχα.

Αρχικά, η κύρια αιτία των δυστυχημάτων φαίνεται να είναι η αμέλεια των ίδιων των οδηγών. Συγκεκριμένα, η υπερβολική ταχύτητα που αναπτύσσουν κατά την οδήγηση καθώς και η παραβίαση του Κ.Ο.Κ είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Αρκετοί από τους οδηγούς καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και έπειτα οδηγούν, χωρίς να έχουν αίσθηση για το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν το τι συμβαίνει γύρω τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται ατυχήματα που πολλές φορές μπορεί να αποβούν ‘μοιραία’.

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος συντελεί στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, είναι η χρήση αυτοκινήτου από ανήλικα αλλά και ενήλικα άτομα , τα οποία δεν κατέχουν το απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης. Συνεπώς, δεν έχουν τις ολοκληρωμένες γνώσεις για τη χρήση αυτοκινήτου και φυσικά αποτελούν κίνδυνο και για την υπόλοιπη κοινωνία.

Τα τροχαία ατυχήματα έχουν ξεκάθαρα αρνητικές συνέπειες, και για το άτομο, αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Μέσα από ένα τροχαίο ατύχημα μπορεί να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, καθώς και σοβαροί τραυματισμοί, όπως αναπηρία. Εξίσου σημαντικά είναι και τα ψυχικά τραύματα τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να ξεπεραστούν.

Συμπεραίνουμε λοιπόν , πως το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων είναι και δυστυχώς θα είναι ένα θέμα διαχρονικό για την κοινωνία, αν δεν παρθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις. Είναι λυπηρό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και ακόμα πιο λυπηρό , να χάνονται από αμέλεια ή από..αυξημένη ταχύτητα! Γι’ αυτό…. ΠΡΟΣΟΧΉ στους δρόμους ! 

Παπαδοπούλου Βάσω

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s