Εργατικό ατύχημα στο μετρό Θεσσαλονίκης

             

Νεκρός  είναι ο 50χρονος χειριστής του γερανού, στο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αιγαίου στην Καλαμαριά, όταν τριαξονικό όχημα με γερανό υποχώρησε και έπεσε στην τρύπα του εργοταξίου βάθους 25 μέτρων.

Ο  χειριστής του γερανού εγκλωβίστηκε και παρέμεινε, για αρκετή ώρα μετά το δυστύχημα, αιμόφυρτος στο κουβούκλιο του οχήματος. Τα διαθέσιμα διασωστικά οχήματα της Πυροσβεστικής δεν ήταν αρκετά για να απεγκλωβίσουν τον άτυχο άνδρα, ο οποίος ήταν υπεργολάβος της κατασκευαστικής εταιρίας και ιδιοκτήτης του γερανοφόρου οχήματος. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το περιστατικό συνέβη όταν ο χειριστής φαίνεται ότι επιχείρησε να «τραβήξει» με το γερανό όχημα εργασίας. Υπό συνθήκες που ερευνώνται ο γερανός ανατράπηκε με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το κουβούκλιο (στη βάση του γερανού) στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν ο άνδρας, με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του.

Επίσης πορεία διαμαρτυρία έγινε από τους εργαζομένους του μετρό, ξεκίνησαν από τον σταθμό της Αγίας Σοφίας, κινήθηκαν στην οδό Εγνατία και κατέληξαν στον σταθμό συντριβανίου , με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του 50χρονου χειριστή στο εργοτάξιο του μετρό στην Καλαμαριά.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ. δήλωσε «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα πένθους αλλά και διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια. Ο θάνατος του χειριστή αποτελεί το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης από το 2009, όπου και τότε ένας ακόμη συνάδελφος έχασε τη ζωή του, ενώ μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά εργατικά ατυχήματα, που χαρακτηρίζονται από μικρά έως σοβαρά. Παράλληλα, ζητάμε να υλοποιηθεί άμεσα το αίτημα των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας για τοποθέτηση από το ΣΕΠΕ επικεφαλής για τον έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των μεγάλων έργων, λόγω έλλειψης του υπάρχοντος προσωπικού στην παραπάνω υπηρεσία. Διεκδικούμε και μαχόμαστε για το αυτονόητο, να μη θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.»

 

 

Λάμπρου Μαρίνα – Ιφιγένεια

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s